De laatste paar dagen zijn meerdere van mijn vrouwlijke guppies (Poecilia reticulata) bevallen van kleintjes. Soms blijft er slechts een enkele baby in leven, bij een andere enkele tientallen. De moeders zijn overigens precies een jaar geleden geboren in mijn aquarium.
De meeste vissen leggen eieren/kuit om nakomelingen te krijgen, bij de guppy is dat niet het geval. De guppy, ook wel "gup", "guppie" en "miljoenenvisje", is een levendbarende tandkarper, waarbij het vrouwtje inwendig wordt bevrucht door het mannetje. De eieren ontwikkelen in het moederlichaam en komen uit op het moment dat het ei in aanraking komt met het water bij de geboorte. De 20-100 jongen zwemmen dan direct zelfstandig rond en gaan meteen naar het wateroppervlak om zich daar te verschuilen tussen de wortels van drijfplanten.
De guppy is op veel plaatsen in de wereld uitgezet om met name muggen te bestrijden, vanwege de voorkeur voor muggenlarven als voedsel. Dit zou de verspreiding van ziektes als malaria kunnen verminderen, een zeer nuttig visje dus! :)
Hieronder is te zien dat mijn baby guppies zich goed staande/zwemmende weten te houden:
Opvallend:
In Nederland is de gup losgelaten in het koelwater van de hoogovens van Corus. Omdat dit water 's winters warm genoeg blijft, is een populatie ontstaan die afwijkt van de normale gup. De vis bij IJmuiden wordt wel 12 cm lang. Normaal geldt voor de gup een ondertemperatuur van 15°C.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten