maandag 28 december 2009

Winter 2009/2010; fase 2

Het heeft er alle schijn van dat we momenteel een winter van formaat aan het meemaken zijn. De straalstroom blijft een zuidelijke koers volgen en boven de Atlantische Oceaan vinden geregeld blokkades plaats. Of dit wellicht het gevolg is van bijvoorbeeld veranderingen in condities van de stratosfeer of de geringe zonne-activiteit kan ik niet zeggen, maar opvallend is het wel.
Vanzelfsprekend moet er nog heel wat gebeuren eer we winters als bijvoorbeeld die van 1947, 1956, 1963, 1979, 1996 geëvenaard hebben, maar de winter is dan ook nog jong. Het koudegetal staat "nog maar" op 26, terwijl de meest extreme winters in ons land een koudegetal van meer dan 300 hadden.
De vooruitzichten zijn echter weer behoorlijk winters. De komende dagen daalt de temperatuur tot rond het vriespunt en bovendien blijft er neerslag vallen. De sneeuw van vorige week is ondertussen bijna weg, maar het kan maar zo dat er de komende dagen opnieuw een leuke sneeuwlaag ontstaat.

Vanaf de jaarwisseling zou het dan echt koud kunnen worden. Met name het ECMWF opteert voor een koudeperiode die kan evolueren in een schaatsperiode als die van afgelopen januari. Het GFS laat ons land dichter bij de overgangszone tussen de koude en minder koude lucht zitten.
Het gaat spannend worden, maar voor het archief plaats ik hier de ECMWF EPS van de run op 27-12-2009 12Z:

1 opmerking:

J.Fieret zei

Mooi bericht en duidelijk hopelijk wordt het niet te koud.
M.v.g,
J.Fieret