zaterdag 5 december 2009

Wachten op GEM

Nauwelijks bekomen van het optreden van Placebo stond de volgende show alweer op het programma.
GEM vierde gisteravond zijn vijfjarig bestaan met een 'homecoming' show in Tivoli, Utrecht. Onder de titel 'GEM United' werd er opgetreden met speciale gasten, waaronder de bandleden van het eerste uur.

Even na 20 uur kwamen Myra en ik in de stromende regen aan bij Tivoli aan de Oudegracht. Aldaar bleek het opvallend rustig, wat ons wel te denken gaf. De aanwezigen bleken vooral van puberale leeftijd. Gelukkig duurde het gewoon even voor het voorprogramma van start ging en liep de zaal steeds voller. Het voorprogramma werd verzorgd door Hallo Venray, echte oude rotten in het vak. De band schijnt al vanaf de jaren 80 actief te zijn, maar echt grote hits hebben ze nooit gehad. Wel passie voor het vak en dat bleek ook nu weer.

Na een half uur uptempo gitaarrifs was het voorbij en begon het grote wachten. Het duurde meer dan drie kwartier eer GEM-zanger en frontman Maurits Westerik met zijn mannen het podium betraden. En dat was toch iets te lang wachten, GEM moest het nu wel waar maken.
In een interview vooraf liet hij hij weten:
"We hebben altijd gedaan wat goed voelde en dat is een verenigd gevoel. Mooie dingen wil je graag delen en dan het liefst in de allermooiste popzaal van Utrecht, Tivoli Oudegracht".
De band heeft in vijf jaar al redelijk wat gepresteerd. Het eerste optreden uit de geschiedenis van de band was gelijk het voorprogramma van The Libertines in de Melkweg. Vijf jongens uit Utrecht die niet eens wisten wat een soundcheck was. En volgens de overlevering speelden ze het hoofdprogramma nog naar huis ook.

Het programma van deze avond was dus vooral een terugblik op die vijf jaar, waarin ook voor ex-bandleden een rol was weggelegd. Ze begonnen in de huidige bezetting en ook met nummers van het laatste album NEW. Daarbij zaten de hits Look, She said Oh Oh Oh - I said Yeah Yeah Yeah en Blisters:


Daarna werden de oude bandleden erbij gehaald en kwamen de nummers van het album Escapades voorbij. Uiteindelijk kwam ook gitarist Anne Soldaat nog op het podium, waardoor er 7 muzikanten tegelijk aan het spelen waren (waaronder 3 gitaristen en 2 drummers). Van het debuutalbum Tell Me What's New werd ook een behoorlijk aantal nummers gespeeld met als kraker de eerste single Tonight. Zanger Westerik is een duidelijk podiumdier met een charismatische houding. Met zijn opzwepende gebaren en overtuigende grimas kreeg hij de zaal telkens weer mee. Soms hadden wij wel het idee dat hij te veel een kunstje aan het opvoeren was, maar hij kwam er toch goed mee weg.

Na een lange toegift werd afgesloten met nummers van het laatste album. De band had er duidelijk zin in en ook het publiek ging aardig los. Een feestelijk optreden die het wachten waard bleek!

Na het optreden was het ook gedaan met de regen en konden we tevreden de bus naar huis zoeken.

Hier een recensie in De Nieuwe Utrechter.
Hier een recensie van VPRO 3voor12.

Geen opmerkingen: