zaterdag 19 december 2009

Korte dagen, lange en koude nachten DEEL 2

Via de mail heb ik meerdere foto's gekregen van de sneeuwsituatie in het hoge noorden van Nederland. Zo is de goed onderhouden tuin van dhr. G. Helder te Oosterwolde aan het oog onttrokken door een significante laag sneeuwkristallen.
Deze man, die zichzelf ook wel oerpake mag noemen, kan hier de schoonheid nog altijd van inzien, ondanks zijn respectabele leeftijd van 84 jaar. Mooie foto pake!


Hieronder een meer gedetailleerde satellietfoto van de sneeuwsituatie in de Lage Landen gisteren:


Gisteren gaf ik aan dat de condities optimaal zouden kunnen worden voor een nacht met strenge vorst, maar dat is niet voor het gehele land opgegaan. De bewolking verdween niet helemaal en de wind viel niet geheel weg. Deze wind zorgde echter wel voor transportkoude en zo kon het zijn dat het minimum pas na 6 UTC gehaald werd. De zon komt natuurlijk ook pas rond 8.45 LT op deze dagen. De exacte minima zijn dus onbekend, hieronder een momentopname van deze ochtend:


Gizmo heeft de hele nacht buiten doorgebracht en ligt nu lekker tegen de verwarming aan bij te komen.
Het lijkt hier in de tuin niet streng gevoren te hebben, onze thermometer liet deze waarde zien:


Lupien durfde vanochtend wel even naar buiten, waarschijnlijk voor een sanitaire stop. Ze wist echter niet hoe snel ze weer naar binnen wilde, wild schuddend met haar bevroren pootjes:


Dat het vandaag blijft vriezen is aardig duidelijk, maar de grote vraag is: hoeveel sneeuw gaat er morgen vallen? We houden u op de hoogte!

Geen opmerkingen: