vrijdag 18 december 2009

Korte dagen, lange en koude nachten

De zonnewende is aanstaande; nog even en de dagen gaan weer lengen! Maar, gaat de winter dan ook strengen? Het is zeker niet uitgesloten dat we tot het einde van het jaar nog met negatieve temperaturen te maken hebben. De komende week zullen meerdere oceaanfronten een dooi-aanval in ons land pogen, maar gezien de enorme koude plaklaag boven het continent en het gebrek aan een doorstromende jet, zal het nog wel eens lastig kunnen worden om de temperaturen overtuigend in de plus te krijgen.

Afgelopen avond is er nog wat sneeuw bij gevallen in Utrecht, maar de hoeveelheden bleven beperkt. Desondanks oogt de tuin nog wat winterser dan gisteren:


Er moesten boodschappen gedaan worden en aangezien een dergelijk korte rit met de auto zowel voor de auto, de portemonnee als het milieu niet bevorderend is, besloot ik de tocht op de fiets te wagen. De sneeuw op de wegen was her en der aardig plat gereden, wat resulteerde in een ijzige substantie. Desalnietemin heb ik zonder valpartijen de AH weten te bereiken.
Onderweg wel enkele plaatjes geklikt natuurlijk:




Fraaie blauwe luchten, een laagstaande zon en een oogverblindend sneeuwdek. Wat wens je nog meer zo vlak voor de kerst? Genieten!
Vanavond passeert nog een soort van arctisch frontje van oost naar west het land. Dat gaat gepaard met bewolking en wat lichte sneeuw. Vannacht klaart het waarschijnlijk breed op en dat zou wel eens erg lage temperaturen kunnen opleveren.
Hieronder een opname in het zichtbaar licht van de Meteosat vandaag, waarop te zien is dat een groot deel van het land te maken heeft met sneeuwbedekking. In het uiterste oosten ligt minder sneeuw, maar dat is door de bewolking slecht te zien:


Dit kaartje laat de temperaturen op het 850hPa niveau (ca 1500m hoogte) voor komende middernacht zien:


De extreme koude blijft net boven Duitsland, maar de luchtsoort boven ons land is koud genoeg om op uitgebreide schaal strenge vorst te brengen. Mocht de wind voldoende wegvallen en het lange tijd helder zijn, dan zijn minima tot -20 zeker niet uitgesloten. Dit lijkt sowieso te gaan gebeuren in Duitsland. Morgen de uitslag!

Geen opmerkingen: