Er is wederom een nieuw jaar aangebroken, alsof het niets is. Vroeger, als kind, duurde het toch heel wat langer eer er een jaar verstreek. Zo voelt het althans.
Maar goed, laten we niet te sentimenteel worden hier.
De jaarwisseling heb ik met Myra en familie in het warme Friesland gevierd. Buiten lag een laagje sneeuw, maar binnen broeide gezelligheid en drank, zoals het hoort.
Na de nieuwjaarswensen konden we naar buiten om het veel te dure vuurwerk af te steken. Je bent tegenwoordig al snel enkele tientallen € kwijt voor een potje met een beetje pit. En zelfs dat pit valt tegen als het binnen 30 seconden alweer voorbij is. :)
Ok, terug naar de winter 2009/2010.
Vanaf tweede kerstdag heeft de dooi toch redelijk toegeslagen en is in onze omgeving de meeste sneeuw verdwenen. In mijn bericht van 27 december j.l. heb ik een plaatje van het EPS van het ECMWF geplaatst. Achteraf bezien kunnen we stellen dat het ECMWF te koud is geweest en GFS het (behoudens 2 stralingsnachten) bij het juiste eind heeft gehad. Maar het was toen ook al duidelijk dat de echte kou pas na de jaarwisseling zou komen, nu dus.
Maar voor het zo ver is, hebben we nog te maken met de passage van een storing. De KNMI-meteoroloog van dienst schrijft daarover in het voor intern gebruik bedoelde guidance bericht het volgende:
"Een lagedrukgebiedje boven de Noordzee heeft diverse kleine kerntjes. Een ligt voor de Engelse oostkust en trekt opvullend richting Wales. Een ander kerntje ligt ten noordwesten van ons land en komt naderbij. Dit laagje bereikt vanmiddag de westkust en trekt dan min of meer over het midden van het land verder oostwaarts. Tegelijkertijd zwaait de op de westflank aanwezige vore verder zuidwaarts. Aan de zuidflank van het laagje wordt de stroming zuidwestelijk en wordt daar tijdelijk iets
minder koude lucht over zee aangevoerd. Zondag komen we dieper in de koude lucht en ontwikkelt zich in de loop van de dag een klein hogedrukgebied boven onze omgeving.
HIRLAM06 geeft de neerslag aardig weer. Vooral ook omdat dit model de convectieve neerslag vaak beter weergeeft. Wel dan vaak enige overschatting wat hoeveelheid en gebiedsgrootte betreft, maar het levert wel vaak een aardige indicatie wat er allemaal mogelijk is in de buien. De structuren van vanmiddag en vanavond daarom niet al te letterlijk nemen. Wel gaan we er vanuit dat er om het laagje heen enkele neerslagbanden aanwezig zullen zijn die lokaal makkelijk enkele centimeters (5-10) sneeuw kunnen achterlaten. Actueel is dat ook al gebeurd bij de buien van vanmorgen en nu. Met name in het zuidwesten ook kans op natte sneeuw en regen."
Afgelopen nacht is hier al 2cm (korrel)sneeuw gevallen maar dat is ondertussen bij +1°C weer aan het smelten. Noord-Nederland (daar waar al een sneeuwdek aanwezig was) heeft vandaag al uren met sneeuw te maken (lokaal al 15cm!) en vanaf de Noordzee volgt een neerslaggebied dat voor Midden-Nederland lijkt weggelegd. Of het een significante hoeveelheid sneeuw gaat opleveren, valt te bezien, maar het is zeker mogelijk. We houden u op de hoogte.
De komende dagen komen we dus dieper in de koude lucht, maar de druk blijft nog een week laag met dus kans op neerslag (al dan niet vooral in de kustgebieden). Zelfs de 15-daagse EPS van het ECMWF laat op termijn nog geen serieuze omslag naar dooiweer zien:
In potentie flinke ijsgroei dus, al moet worden afgewacht hoe groot de invloed van de sneeuw gaat worden. Sneeuw op ijs levert geen goed schaatsijs op.
Maar daar zit ik niet mee, ik ben geen schaatser. Ook geen boer trouwens (helaas pindakaas). Als het dan toch winter moet zijn prefereer ik SNEEUW.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten