zondag 24 januari 2010

Winter 2009/2010; fase 3

In mijn laatste bericht omtrend het winterweer in ons land heb ik het vooral over dooi-aanvallen gehad. En achteraf bekeken heeft de dooi na de sneeuw van vorige week zaterdag veel succes gehad. In een groot deel van het land heeft het vanaf zondag namelijk niet meer gevroren en is de aanwezige ijslaag behoorlijk aangetast. Een uitzondering vormen het noorden en noordoosten van het land. Daar heeft het op een minimale dooidag daargelaten vrijwel continue gevroren! Grote verschillen in het land dus.

Een week geleden zag het er nog naar uit dat de dooi-aanval van gisteren/eergisteren in het hele land zou gaan slagen en dat het vervolgens behoorlijk wisselvallig zou worden bij temperaturen boven nul. Vanaf vorige week maandag kwamen de numerieke modellen ineens met geheel andere oplossingen waarbij de kans dat de bittere vrieskoude uit Oost-Europa zou binnenstromen ineens heel groot werd. Dit scenario werd nog enkele dagen vastgehouden, tot afgelopen donderdag ineens leek alsof het nauwelijks meer zou gaan vriezen.

Het blijkt toch knap lastig te zijn om momenteel goede atmosferische berekeningen voor onze omgeving te doen. Zo is het front dat gisteren ons land zou overspoelen vastgelopen boven Midden-Nederland en is de beloofde regen vooral in sneeuw getransformeerd. Zo zag het hier vanochtend vroeg uit:

En ondertussen sneeuwt het ook op dit moment. Alweer sneeuw dus, een echte sneeuwwinter!
Vooral in het noordwesten van het land is de afgelopen 12 uren een significant sneeuwdek tot stand gekomen. Hieronder de situatie vanochtend om 9 uur op de KNMI waarneemplaatsen:


De vooruitzichten voor de komende twee weken zijn ook weer een stuk winterser geworden. Waarschijnlijk krijgt een groot deel van het land drie ijsdagen met in de nachten matige en bij opklaringen lokaal strenge vorst. Laat woensdag/vroeg donderdag stroomt er dan in de grenslaag minder koude lucht en mogelijk gladheidveroorzakende neerslag het land binnen en vervolgens kunnen we ons opmaken voor een diepe arctische glijbaan vanuit het noordwesten. Als het dan toch winter moet zijn, is dat mijn favoriete stroming met als resultaat veel CB's in heldere lucht en geregeld sneeuw. Over het algemeen blijft het dan allemaal redelijk doorstroomd waardoor het 's nachts niet overdreven koud wordt (beter voor mijn palmpjes), maar mocht de wind even wegvallen en het opklaren dan zit je zo aan -10 of lager. De EPS temperatuurpluim van vanochtend geeft het één en ander zo weer:


Dit zijn natuurlijk ook prettige vooruitzichten voor het Duitse Sauerland. Volgende week dinsdag/woensdag hoop ik daar met een groep collega's van de sneeuw te gaan genieten en er lijkt opnieuw een dik pak van het witte goud te gaan vallen!

2 opmerkingen:

Woestijnkabouter zei

I like! Is nice! Donderdag terug sneeuw? En hoe groot is de kans op een Polar Low op Zaterdag?

Anoniem zei

Ha die Woutert!
Leuk wintertje mis je hoor! Alhoewel het tot op heden nog geen vetpot is in West-Vlaanderen.

Later deze week opnieuw grote sneeuwkansen idd en met de koude bovenluchten en aanwezige jetstreak moet een polar low zeker niet uitgesloten worden.
Wil je een ticket naar de sneeuw boeken?

Grtz,
Bernard