woensdag 27 januari 2010

Mogelijkheid van significant sneeuwdek

De afgelopen twee nachten hebben inderdaad behoorlijk pittige vorst gebracht met op meerdere plaatsen strenge vorst. Het koudst was het de afgelopen nacht op het KNMI-station Stavoren waar het boven de sneeuw afkoelde tot -15,8 graden; de koudste nacht van dit jaar tot nu toe (afgelopen december in Deelen -18 en vorig jaar januari te Ell iets onder de -20).
Dat er niet overal in het land sneeuw ligt, is op onderstaande satellietfoto's van gisteren goed te zien (klik op de onderste foto en zie dat grote delen van het Markermeer, IJsselmeer en de Waddenzee bevroren zijn):



Vandaag wordt de kou verdreven door een tamelijk actief frontensysteem. Dat gaat gepaard met neerslag en zeker landinwaarts zal dat enige tijd sneeuw zijn. Vooral in het zuidoosten kan vanavond een sneeuwdek van >5cm ontstaan. Uiteindelijk gaat het waarschijnlijk overal even regenen en komt de temperatuur iets boven het vriespunt uit.
Vanaf morgen krijgen we dan 4 dagen op rij een straffe NNW-stroming met steeds kouder wordende bovenluchten (getransformeerde arctische lucht). Dat gaat veel buien opleveren en ook enkele lagedrukgebiedjes en mogelijk zelfs een polar low. Dit zijn natuurlijk ingrediënten voor de kans op serieuze sneeuwval. En ook al dooit het overdag wel iets, het zal toch allemaal niet snel smelten. Cumulatief kan er dus een serieus sneeuwdek gaan ontstaan, zeker landinwaarts.

Voor de lange termijn bestaat er de kans dat de Russische diepvries weer opengaat richting onze contreien. Ik heb daar weinig zin in, maar zal me er maar bij neerleggen. Eerst maar eens genieten van de sneeuw!

Geen opmerkingen: