donderdag 7 januari 2010

GROENE hart en Randstad DEEL 2

Het Groene Hart is tijdens het afgelopen etmaal een stuk minder groen geworden! Gisteren aan het einde van de middag en tijdens de avondspits trok een zware, maar geleidelijk in intensiteit afnemende, sneeuwbui (met onweer!) over de regio Amsterdam. En dat hebben ze daar geweten zeg:
"Het verkeer in de regio Amsterdam had veel last van zware sneeuwval. Rond de hoofdstad was er sprake van een verkeersinfarct.
Er is veel blikschade gemeld. Ernstige ongelukken zijn vooralsnog niet gebeurd en dat komt vooral omdat auto's vaak niet harder dan stapvoets konden rijden.
Volgens Rijkswaterstaat kon rond Amsterdam niet gestrooid worden, omdat alles vaststond. Ook de sneeuwschuivers en strooiwagens kwamen in de file terecht en konden pas de weg op als het rustiger werd.
Op de ringweg A10 rond Amsterdam stonden in beide richtingen dertig kilometer file. Ook op de A9 tussen Alkmaar en Amstelveen en op de A4 bij Amsterdam waren er lange files." (bron: NOS)

In de provincie Utrecht viel het tegen met de sneeuw, maar er zijn toch wel enkele vlokken naar beneden gedwarreld. Volgens het geografische overzichtskaartje van het KNMI zijn Utrecht en Zeeland de laatste te overwinnen "groene" bolwerken:


Zo te zien, hebben we in Leidsche Rijn nog iets meer sneeuw dan elders in het westen van de provinie, hier is namelijk wel sprake van een gesloten sneeuwdek. Onze tuin lag er vanochtend zo bij:


Nog even de ongemakken:
Vanochtend heb ik Myra haar auto voor de laatste keer (hopelijk) op gang geholpen. Ze heeft hem net naar de garage gebracht en daar wordt er o.a. een nieuwe accu geplaatst.

De provincie Utrecht had gisteren trouwens nog een winterprimeur, de eerste officiële schaatstoertocht op natuurijs en wel op het Henschotermeer bij Woudenberg.
©Foto: Hans Verhorst/BDU


De winter is overigens nog lang niet gedaan, waarschijnlijk blijft het op zijn minst tot het einde van de maand (bitter)koud. Misschien krijgen we ook nog enkele bijzondere winterweerfenomenen voorgeschoteld!
Komende nacht bestaat er bij opklaringen kans op zeer strenge vorst (<-15°C) en komend weekeinde is er kans op sneeuwjachten en de vorming van sneeuwduinen. Het lijkt hier potjandrie Siberië wel, wat zal ik straks extra genieten van de lente! :)

De zon heeft voorlopig nog vrijwel geen invloed op de luchtmassa in onze contreien. Hier de ontwikkeling van de maximale zonnestand in de omgeving Utrecht:
21 dec: 14,5°
01 jan: 14,9°
10 jan: 16,0°
20 jan: 17,8°
31 jan: 20,6°
10 feb: 23,6°
20 feb: 27,0°
01 maa: 30,4°

Een opvallend feit is trouwens dat niet enkel West-Europa gebukt gaat onder een koudegolf, maar dat dit opgaat voor bijna het gehele noordelijke halfrond! Ik kan me niet heugen ooit iets dergelijks meegemaakt te hebben.
[cynisme]Blijkbaar heeft dat magere 'Kopenhagen-klimaatakkoord' al tot een significant resultaat geleid![/cynisme]

Geen opmerkingen: