zondag 17 januari 2010

Dooi valt binnen met sneeuw

Wat een verrassing gisteravond!
De dooi-aanval die op het programma stond, ging aanvankelijk, zoals gepland, met regen in het zuidwesten van start. In het midden van het land was sprake van een negatieve nattebol-temperatuur en daarmee een grotere kans op vaste neerslag. Echter, ook hier begon het behoorlijk te regenen. Er was namelijk sprake van een significante smeltlaag tussen de 500 en 1200 meter hoogte en de kou in de grenslaag was onvoldoende om er weer sneeuw van te maken. In het oosten en noordoosten, waar ook de luchttemperatuur onder nul was, kwam het daardoor tot ijzel.
Aan de achterzijde van het front was de neerslagintensiteit dermate hoog en was de smeltlaag genoeg gekrompen om sneeuw te geven bij positieve nattebol-temperaturen. Deze sneeuwval breide zich verder naar het noordoosten uit, zodat ook in Midden-Nederland de neerslag geruisloos in sneeuw over ging. En met een behoorlijke intensiteit ook! Binnen 10 minuten was zelfs de zeiknatte straat helemaal wit. Uiteindelijk viel er in het midden van het land 3-5 cm.
Hieronder enkele foto's die ik bij het werk kon maken:




Na het openen van de gordijnen vanochtend was het sneeuwdek vrijwel verdwenen en hing er een triestige dooimist. In de vroege ochtend uur lag er eigenlijk alleen in het noorden en oosten nog een mooi sneeuwdek (bron KNMI):


En nog altijd weet de winter in Noordoost-Nederland niet van wijken. Het zijn waarschijnlijk wel de voorlopig laatste stuiptrekkingen, maar met sneeuw en een temperatuur rond het vriespunt is het toch heel ander weer dan in het zuidwesten waar het met veel zon zelfs 7 graden is:

Geen opmerkingen: