zaterdag 20 maart 2010

Astronomische lente begint: supercells in NL?

Vandaag is dan eindelijk de astronomische lente van start gegaan en dat voelt goed na een veel te lang donker seizoen waarin het bovendien vaak koud was. Als convectieliefhebber markeert het bovendien het begin van het nieuwe seizoen "thermodynamische convectie" en laat daar nu juist vandaag ook sprake van zijn geweest.
Met een zuidwestelijke stroming werd zachte en vochtige lucht aangevoerd en deze aangevoerde lucht was bovendien enigszins onstabiel. Na passage van een koufront, kwam onze omgeving in een zogenaamde valse warme sector terecht. Het één en ander is goed weergegeven in de analyse van UKMO van hedenmiddag:

Een beetje instraling was voldoende voor temperaturen van ca 17 graden en daarmee ook van thermische onstabiliteit en dat resulteerde weer in buien. Alleen ontstonden de buien op de kust, niet de plaats waar je ze in deze tijd van het jaar zou verwachten. Bovenluchttrog?
Aan het einde van de middag hoorde ik een donder uit een bui nabij Gouda en daarmee was dan het seizoen officieel geopend:

De buien waren toen behoorlijk actief, maar het duurde even voor het tot significant onweer kwam. De forecaster van Estofex zag het onweer in onze contreien niet echt zitten, maar plaatste nog wel deze opmerking:
"In principle low level shear and helicity are decent enough for an isolated tornado if a stronger cell manages to develop, though deep layer shear is not great at 15 m/s."
En in de avond werden de buien inderdaad actiever met meer onweer, meldingen van hagel en wateroverlast. Bovendien hadden sommige cellen een radarhandtekening die de mogelijke aanwezigheid van een mesocycloon aangaven. Helaas hebben we hier in NL geen vrije toegang tot doppler data en ook is moeilijk te zeggen of een eventuele mesocycloon persistent is geweest, maar de radarecho's zagen er zeker interessant uit:


Wellicht volgen er nog meldingen van windschade, daarover dan later meer.

Na morgen volgt een aantal kalme dagen, maar rond het midden van de week warmt het terug op en vooral donderdag/vrijdag zou er weer sprake kunnen zijn van significante convectie. Eindelijk!

1 opmerking:

de vogelaar zei

Hi Bernard,

wij hebben hier een heuse onweersbui gehad en heel veel regen. In de regenmeter zat 30 mm., de zitkuil zat weer helemaal vol water. Vanmiddag naar Odoorn geweest en onderweg zagen we kleddernatte landerijen.