dinsdag 23 maart 2010

Ode aan de passiebloem

De passiebloem (Passiflora) is een geslacht van meest overblijvende en meestal klimmende planten met ranken.

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de passiebloemen ligt in Noord-Amerika, op de Cariben en in Midden- en Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika komen ze voor van de Andes tot in tropisch laagland. Australië heeft drie bekende soorten die daar van oorsprong voorkomen. Ook in Oceanië en Azië komen van oorsprong passiebloemen voor.

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria's bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.

Een plant met een verhaal dus. In onze tuin groeiden vorig jaar meerdere exemplaren van de bekende Passiflora caerulea en één Passiflora caerulea 'Constance Elliott' (mutant van Passiflora caerulea). Het natuurlijke verspreidingsgebied van de caerulea ligt in Argentinië, Brazilië en Paraguay.
De winter van 2008/2009 kende een maandje behoorlijke kou met temperaturen onder de -10, maar dat heeft de caerulea op de voorgevel van ons huis weinig gedaan. Helaas hebben onverlaten afgelopen zomer de plant met gereedschap en chemicaliën proberen te bestrijden en dat, in combinatie met de winter van 2009/2010, is hem fataal geworden. Ook zijn soortgenoten in de achtertuin zijn helaas door de langdurige kou bovengronds afgestorven, al zijn sommige stengels nog wel groen. Mogelijk vormen zich hieruit nieuwe uitlopers of anders wellicht weer vanuit de grond. Echt vrolijk oogt het allemaal niet:



Daarom maar even een terugblik op hoe het vorig jaar nog was. Wat een schoonheid!





Voor de zekerheid heb ik vandaag weer een nieuwe caerulea en ook een rode caerulea aangeschaft. Hopelijk zullen de Hollandse winters mild voor hen zijn! ;)

Geen opmerkingen: