maandag 1 maart 2010

Stormschade vooral in Limburg

De passage van een actief lagedrukgebied heeft gisteren vooral in Limburg geleid tot 'stormschade'. De meldkamers kregen tientallen telefoontjes per uur te verwerken over omgewaaide bomen, vallende dakpannen, weggewaaide verkiezingsborden, en omgewaaide muren. Het KNMI station Beek (Maastricht-Aachen airport) heeft een 10-minuten gemiddelde van 9 Bft en windstoten van 110 km/uur gemeten.

Ook hier in Utrecht stond aan het einde van de middag/begin avond een krachtige en vlagerige wind. Het tuinmeubilair was hier niet tegen opgewassen en kreeg alle hoeken van de tuin te zien.
Op de radarbeelden was het passerende lagedrukgebied goed te volgen:

De wind heeft afgelopen weekeinde beduidend meer schade aangericht in het westen van Duitsland, België, Portugal, Spanje, maar bovenal in Frankrijk. Daar kwamen in totaal zelfs 47 mensen om het leven, vooral door vloedgolven in de kustgebieden. Ook in andere landen heeft de venijnige storm levens geeist.

Vandaag is het beduidend rustiger en laat de zon zich weer eens zien! Laat de boel maar even lekker opdrogen, zeker nu we weer vorstige nachten tegemoet gaan.

Geen opmerkingen: