dinsdag 23 maart 2010

WMO: Wereld Meteorologische Dag

Feest! Of zo...
Wij meteorologen hebben ook een dag waarop gans de wereldbevolking aan ons denkt en ons dankt. Toch?

Van knmi.nl:
"De 23e maart is internationaal uitgeroepen tot Wereld Meteorologische Dag. De Wereld Meteorologische Dag wordt jaarlijks gevierd met wisselende activiteiten rond een speciaal thema. De datum herinnert aan de oprichtingsdag van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een overkoepelende meteorologische organisatie, waar 189 landen bij aangesloten zijn.

Zonder de WMO zou het weerbericht in zijn huidige vorm onmogelijk zijn. De weersverwachtingen zijn gebaseerd op waarnemingen uit de hele wereld. Eén van de belangrijkste taken is het in stand houden van een mondiaal waarnemingsnetwerk.

Dagelijks verwerken 3 mondiale, 189 nationale en 34 regionale meteorologische diensten minstens vijftien miljoen gegevens. De WMO is van groot belang voor internationale samenwerking op meteorologisch gebied. Taken zijn de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek. De eerste internationale meteorologische organisatie werd in 1873 opgericht door Buys Ballot (1817-1890), ook oprichter van het KNMI. Op 23 maart 1950 werd deze organisatie omgedoopt in de WMO.

Dat is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met hoofdkantoor in Genève. De WMO is naast het weer ook actief op het gebied van de klimaatproblematiek. Samen met onder meer het United Nations Environmental Programme (UNEP) stelde de WMO diverse onderzoeksprogramma's op waaronder het wereldwijde klimaatwaarnemingssysteem (Global Climate Observing System). Ook speelt de WMO een belangrijke rol bij projecten die plaatsvinden in het kader van het Internationaal Pooljaar (recent in 2007/2008) en onderzoek naar het tropisch klimaat en het optreden van moessons.

De Wereld Meteorologische Dag staat jaarlijks in het teken van een specifiek onderwerp, zoals waarschuwingssystemen om nationale rampen te voorkomen, de klimaatverandering en de toekomst van ons klimaat, weer en klimaat in de poolgebieden, weer, klimaat en water en thema's als gezondheid, luchtkwaliteit en milieu.

In het jubileumjaar 2010 is het thema van de Wereld Meteorologische Dag "60 jaar dienstverlening voor uw veiligheid en welzijn". De Wereld Meteorologische Organisatie blikt terug op de vele initiatieven die de laatste zes decennia zijn ontplooid op de vele terreinen waarin de meteorologie een grote rol speelt zoals landbouw en voedsel, veiligheid, gezondheid, transport, toerisme en energie. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de voorgeschiedenis van de Wereld Meteorologische Organisatie en voorlopers zoals de Societas Meteorologica Palatina in de achttiende eeuw en de eerste internationale meteorologische organisatie uit de negentiende eeuw van de Nederlandse meteoroloog Buys Ballot."

WMO website

1 opmerking:

Anoniem zei

Wel, beste mede-meteoroloog, ik hoop van harte dat ge hebt genoten van uw feestdag!
Wouter