donderdag 11 maart 2010

Terugblik op de winter

Over een dag of 10 staat de zon loodrecht boven de evenaar te stralen en staan we aan het begin van het lichte half jaar op het noordelijk halfrond. Olé!

De meteorologische lente is reeds op 1 maart van start gegaan, maar de atmosfeer is nog altijd niet opgewarmd naar echte lentewaarden. Sterker nog; aan het begin van deze week kwam het weer tot sneeuw, vroor het 's nachts op veel plaatsen matig en de komende dagen neemt de kans op winterse/maartse buien weer toe. Toch lijkt de ergste koude wel uit de lucht.

Het KNMI classificeert de afgelopen winter als volgt:
"De winter van 2010 was in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 1,1 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 3,3 °C de koudste sinds 1996. Een groot deel van de winter lag de temperatuur ruim beneden het langjarig gemiddelde. Alleen de eerste dagen van december en de laatste week van februari verliepen vrij zacht. De winter had de normale hoeveelheid neerslag met gemiddeld over het land 201 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 194 mm.
Als er neerslag viel, was het bijzonder vaak in de vorm van sneeuw. Gemiddeld over het land werden 42 dagen met een sneeuwdek geteld. Het langjarig gemiddelde bedraagt 13 sneeuwdekdagen. In het noordoosten van het land lag er plaatselijk zelfs op 55 dagen sneeuw. Een dergelijk groot aantal sneeuwdekdagen was in meer dan 30 jaar, sinds de winter van 1979, niet meer voorgekomen."

De temperatuurafwijking van de winter is goed te zien in onderstaande grafiek met de waargenomen temperatuur van de afgelopen 12 maanden in De Bilt. Rood is boven het langjarig gemiddelde, blauw er onder. Het afgelopen jaar had dus een lange warme periode, gevolgd door een koude winter. Gaan we over op een landklimaat?

Geen opmerkingen: