donderdag 11 maart 2010

Hans van Mierlo overleden

D66-partijcoryfee Hans van Mierlo is vandaag overleden. Hij is 78 jaar geworden en overleden na een ziekbed. Van Mierlo was voorzitter van het comité dat in 1966 de politieke partij D66 oprichtte.

Sinds een aantal jaren mag ik mezelf zwevend aanhanger van enerzijds D66 en anderzijds GroenLinks noemen en het overlijden van één van de oprichters van die partijen doet je natuurlijk wel wat. Bovendien was Van Mierlo een charismatisch persoon, iets dat nogal eens ontbreekt bij onze politiek leiders. Met een pakkend spotje wist hij eind jaren 60 veel kiezers aan te spreken, mede vanwege zijn JFK-achtige verschijning:

Maar zijn finest hour beleefde Van Mierlo bij het tot stand komen van het kabinet Paars I. Volgens Boris van der Ham heeft hij de overwinning van D66 bij de gemeenteraadsverkiezing vorige week nog goed meegekregen.
Eind vorig jaar huwde hij schrijfster Connie Palmen, maar ze waren al veel langer samen. Wellicht was het nog een soort van laatste wens van één van beide om te trouwen. Hopelijk is de toekomst, mede voor Hans, D66 gunstig gezind.

Geen opmerkingen: