maandag 28 oktober 2013

De historisch zware storm van 28 oktober 2013

De laatste grote oktoberstorm die ons land trof, was op 27 oktober 2002. Die dag zouden mijn broertje en ik naar de Canarische Eilanden vliegen, maar dat ging mooi niet door. Vandaag, bijna exact 11 jaar na dato, werd ons land weer getroffen door een grote storm. Weliswaar was dit een kortstondige storm, maar de landelijk hoogst gemeten windsnelheden waren wel hoger dan tijdens de storm van 2002. Toch was de storm van 2002 met name dieper landinwaarts pittiger dan die van vandaag.

Vandaag beleefden een deel van de kustprovincies de zwaarste oktoberstorm van de afgelopen decennia. De boosdoener, de stormdepressie die de Duitse weerdienst de naam ‘Christian’ heeft gegeven, ontstond gisteravond laat ten WZW van Wales:

En 'Christian' lag aan het begin van de middag al in de Duitse Bocht:

Al geruime tijd schotelden de grote atmosfeermodellen een scenario voor waarbij het vandaag in onze omgeving tot een serieuze storm zou kunnen komen en uiteindelijk gaf het KNMI in de vroege ochtend voor een belangrijk deel van Nederland een weeralarm (in de media nu vooral Code Rood genoemd) uit:

De hoogste windsnelheden werden tijdens de tweede helft van de ochtend en aan het begin van de middag geregistreerd in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied. Op basis van de voorlopige data waren de vijf toppers qua hoogste windstoten Den Helder met 132, IJmuiden 136, Terschelling 141, Vlieland 151 en Lauwersoog 152 km/uur.

De gemiddelde windkracht nam langs de noordwestkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied toe tot kracht 10 tot 11, overeenkomend met een zware tot zeer zware storm. Tussen 12:10 en 12:30 uur meldde Vlieland zowaar orkaankracht 12 Beaufort. Het hoogste ‘tienminutengemiddelde’ bedroeg daar 126 km/uur.

De orkaandepressie ‘Christian’ veroorzaakte later vanmiddag windstoten tot 193 km/uur op het Duitse waddeneiland Helgoland. Op het Engelse eiland Wight werden vanochtend vroeg uitschieters tot 160 km/uur gemeten. In het Deene Als is 194 km/uur gemeten.
Helaas hebben omgewaaide bomen en takken voor twee doden en meerdere gewonden gezorgd en ook de materiële schade was op een aantal plaatsen groot. Het oudste huis op Ameland werd echter bewaakt door engeltjes (foto door Dick Alderliesten en Sywert van Lienden):

Ook het officiële KNMI-station ten zuidwesten van ons huis (Cabauw) heeft een gemiddelde wind van 9 Bft gemeten met zeer zware windstoten boven de 100 km/uur. Toch is er hier in de omgeving niet veel schade aangericht lijkt het. Ook heeft mijn windmeter geen bijzonder hoge windsnelheden geregistreerd, afgelopen april heeft de anemometer zelfs hogere stoten gemeten. Nu hangt mijn meter niet op de officiële waarneemhoogte van 10 meter boven maaiveld en vanzelfsprekend ook niet vrij van obstructies. Ik heb zo'n vermoeden dat ik een noordwesterstorm beter had kunnen meten. Wel heb ik de hoogste gemiddelde windsnelheid van dit jaar gemeten vandaag, voor wat het waard is:


Pagina met verschillende YouTube video's van vooral omwaaiende bomen.
Internationale informatie via Wikipedia.org
Meteorologische terugblik, barnes-analyse en mogelijke sting-jet

1 opmerking:

pkd19 zei

Ik woonde destijds in Damwoude (Friesland),en er stond een windmeter op de nok van het huis,gemeten snelheden waren 80km/hr constant wind (bft9),en een windvlaag van 130km/hr als hoogst gemeten waarde.
In die omgeving,en zeker hoe dichter je bij Lauwersoog kwam,stond van veel boerderijen alleen de 1e verdieping er nog maar,de rest was of ingestort,of weggewaaid.