zondag 13 oktober 2013

Uitzonderlijke regenhoeveelheden op 13 oktober

Een vinnig ‘tegendraads’ lagedrukgebiedje trok in de nacht en vroege ochtend van oost naar west over het land om in de ochtend boven de Noordzee aan te komen. Het kleinschalige systeem diepte vervolgens verder uit en verplaatste zich tergend langzaam richting de oostkust van Engeland.

De passage is ook goed te zien aan de hand van de luchtdrukmeting:

Deze depressie veroorzaakte vandaag een compleet waterballet in het westen, zuidwesten en midden van het land en dat terwijl de afgelopen twee dagen ook al regionaal veel regen gebracht hebben. Reden voor het KNMI om een Code Oranje waarschuwing voor Extreem Weer af te geven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht:


Ook mijn eigen pluviometer heeft vandaag veel regen opgevangen en dat heeft zelfs een stationsrecord opgeleverd! De afgelopen 24 uren is er 75 mm regen gevallen, waarvan circa 55 mm na middernacht. Zo kom ik in de buurt van 100 mm in 3 dagen tijd en de avond is nog niet eens gedaan, dus er zullen nog wel een paar mm bijkomen.

De gevolgen lijken hier in de omgeving mee te vallen, elders is wel sprake van flinke wateroverlast zoals op Goeree alwaar volgens de KNMI-waarnemer tot vanochtend 10 uur in 24 uren tijd bijna 100mm is gevallen:

En dat levert natuurlijk wel overlast op, zoals onder meer te lezen valt in De Telegraaf:

Toch valt dit herfstachtige weer en de gevolgen ervan in het niet bij wat een deel van India qua wind en regen dit weekeinde heeft moeten doorstaan en nog altijd doorstaat. Gisteren is daar namelijk de cycloon Phailin aan land gekomen. Deze cycloon bereikte kort daarvoor nog windsnelheden van de 5de en hoogste categorie.

De massa-evacuaties (alleen al in de deelstaat Odisha zijn bijna 900.000 mensen geëvacueerd) die daar gepaard mee gingen, lijken echter een succes op te leveren in het feit dat er vooralsnog weinig slachtoffers gemeld worden. Momenteel trekt Phailin als een tropische depressie verder over land en zwakt daarbij sterk af.

Terug naar eigen land, want behoudens nat en winderig is het hier vanaf donderdag behoorlijk koud. Eigenlijk passen de huidige temperaturen beter bij de tweede helft van november.

Al met al geen lekker fietsweer en aangezien er voorlopig weinig beterschap te verwachten valt, ga ik morgen maar weer aan het werk en bewaar ik het resterende verlof voor betere tijden.

Geen opmerkingen: