vrijdag 11 oktober 2013

Vakantie in eigen land - dag 10: de Zaanse Schans

Na het uitchecken uit het hotel besloten we om met de auto richting Schagen te gaan en daar een wandeling door het stadje te ondernemen. Helaas trokken juist buien het land op en eenmaal in Schagen regende het behoorlijk. Niet ideaal voor een stadswandeling en dus reden we dwars door Noord-Holland naar het zuidoosten, hopende dat het weer droog zou worden. En gelukkig werd het noord van Amsterdam ook droger en dus hebben we een korte stop gemaakt bij de Zaanse Schans. Daar brak de zon zelf nog even door!
De Zaanse Schans ligt aan de Zaan, tegenover Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende openluchtattractie met jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers (veel buitenlandse toeristen!). Formeel is het geen museum,maar het is wel opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren.
De naam is ontleend aan de schans die Diederik Sonoy (die naam zijn we in Alkmaar eerder al tegengekomen), gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om zo de Spaanse troepen tegen te houden.
Tussen 1961 en 1974 werden vele oude gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar de Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Ook enkele molens werden naar hier verplaatst. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat (oorspronkelijk een oliemolen) en van de oliemolen de Bonte Hen, alsmede de oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.


Daarna keerden we huiswaarts en heb ik een deel van de middag en avond nog met collega's doorgebracht.
Vandaag, dag 11 van de vakantie, is een echte binnenblijfdag. Het is erg koud (<10°C en regenachtig)...

Geen opmerkingen: