zondag 28 oktober 2012

Oktoberkoude

Hieronder een plaatje met de geografische spreiding van de minimumtemperatuur van afgelopen nacht (bron: weerplaza.nl):

Het is op zijn zachts gezegd toch wel opvallend dat in vrijwel het gehele binnenland de temperatuur tot bijna -5°C gedaald is. Vanzelfsprekend met dit soort koude spant vliegbasis Twenthe in Twente weer de kroon met een minimum van 6,4 graden onder het vriespunt en daarmee is dit de op twee na koudste oktobernacht geweest daar sinds de oprichting van het station (ergens jaren 50 van de vorige eeuw). Opvallend genoeg zijn de laagste temperaturen ook in de afgelopen twintig jaar gemeten en het record staat nog op 24 oktober 2003 toen het kwik op de vliegbasis tot -8,5°C daalde. Na deze koude nacht volgde overdag op uitgebreide schaal sneeuw!

De minimumtemperatuur afgelopen nacht op station De Bilt (heeft een veel langere meetreeks) is voldoende voor een top 20 notering van laagste oktoberminima.

Bij ons in de tuin heeft het een graadje gevroren, maar behoudens bladschade aan de bananen heeft dat op het eerste oog verder weinig schade opgeleverd. Gelukkig verlopen de komende nachten weer wat minder koud.

Geen opmerkingen: