dinsdag 12 maart 2013

Extreem zacht ----> Extreem koud

Maart 2013 is hard op weg om een maand met erg bijzonder weer te worden. Konden we vorige week op veel plaatsen in het land nog genieten van een vroege dosis lentetemperaturen (lokaal tot tegen de 20°C), afgelopen weekeinde viel de arctische koude binnen. Dat leverde niet alleen een neerslagduurrecord op, maar in het noorden ook een fraai sneeuwdekje, zeker op de Waddeneilanden.
Gisteren bleef vervolgens, met uitzondering van een smalle kuststrook in het westen, de temperatuur de gehele dag beneden het vriespunt en iets dergelijks komt niet dikwijls voor in maart, zeker niet in de tweede decade van de lentemaand. De uiteindelijk opgetreden maxima (bron: KNM):
De lage temperaturen konden gehaald worden door dat in de koude lucht een ijzige noordoostenwind met 4 tot 7 Bft over het land stond te blazen en omdat de zon schuil ging achter een wolkendek.

De afgelopen 12 uren stonden in het zuiden van het land in het teken van sneeuw. Op een aantal plaatsen is een centimeter of 10 gevallen en in combinatie met de vrij krachtige wind leverde dat ook sneeuwduinen op.
Uiteindelijk brak elders op veel plaatsen de zon overtuigend door en is met uitzondering van het oosten en zuidoosten de temperatuur een fractie boven het vriespunt uitgekomen. Daarmee is voor De Bilt een evenaring van het record van de meest gevorderde ijsdag in maart niet geëvenaard.
Veel extremer dan in Zuid-Nederland was de sneeuwval in België en delen van Frankrijk. Daar werd een sneeuwdek van enkele decimeters gemeten met veel hogere uitschieters door sneeuwduinen. Vanzelfsprekend leverde dat het nodige ongemak in het verkeer op. Hier zomaar een snapshot van de voorpagina van een krantensite:
En die krant heeft daar een punt; boven het vers gevallen sneeuwdek zijn met een afnemende wind extreem lage minimumtemperaturen mogelijk. Het zou mij niet verbazen als ergens in de door sneeuw verlamde gebieden temperaturen van circa -20°C gemeten gaan worden. Inderdaad vergelijkbaar met de situatie in noordelijk Nederland tijdens begin maart 2005.

De winter houdt nog even stand met tot vrijdag een aantal pittige nachtvorsten.
Tegen het weekeinde maakt de arctische luchtsoort geleidelijk plaats voor een minder koude variant (eerst sneeuw?), maar op echt zachte condities moeten we voorlopig nog even wachten.

Geen opmerkingen: