vrijdag 8 maart 2013

Lente/Winter update

De afgelopen dagen liet de vroege lente zich van een uitermate zachte kant zien. Op veel KNMI-stations zijn datumrecords qua maximumtemperatuur gehaald en ook's nachts was het op veel plaatsen beduidend zachter dan het langjarig gemiddelde.
Ons tuintje begint ook al enigszins wakker te worden door deze thermische traktaties:
Myra had een tijdje geleden nog enkele accessoires voor in de tuin gekocht en deze vlinders hebben nu een mooi plekje gekregen:
De afgelopen week heb ik vrijwel dagelijks op de fiets gezeten en ook vandaag heb ik een klein tochtje gemaakt. Langs ons lokale strandje (nog geen kip te bekennen, wel ander gevogelte),
door de natuur bij Haarzuilens en een paar keer de A2 overgestoken naar Maarssenbroek.
Ondanks de 13°C op de thermometer maakte een matige oostelijke wind het niet echt boterzacht, maar in het noorden van het land hebben de warmteliefhebbers pas echt recht tot klagen:
En het gaat inderdaad nog veel kouder worden; het KNMI heeft reeds winterse waarschuwingen voor komend weekeinde uitstaan en dat naast een kaartje met de hoge temperaturen van vandaag:
En de eerder aangekondigde kou zit nog volop in de modeluitvoer. Dit weekeinde zal met name de noordelijke helft van de Benelux overgaan op onvervalst winterweer en later zondag of maandag volgt de rest. Het ECMWF laat het in midden Nederland zondag al koud zijn, GFS is daar iets trager mee:
Helaas zal het fietsen op een laag pitje komen te staan en heb ik opnieuw beschermingsmaatregelen in de tuin moeten treffen. Maar zoals Monty Don in 2002 al eens zei: "The biggest mistake is to think that one fine day and a splash of flower means that winter is over. So resist the temptation to sow or, worse still, plant out any tender annuals or sow too enthusiastically in the vegetable garden."

Om toch enige plezier aan de naderende kou te beleven, heb ik mezelf een vroeg verjaardagscadeau gedaan; een weerstation die op het thuisnetwerk zit! De windmeter moet later een definitief hogere plaats krijgen, maar ik ben tot dusver behoorlijk tevreden. Ook de service van weerhuisje.nl is excellent te noemen!


Laat het maar waaien, sneeuwen en regenen!

Geen opmerkingen: