dinsdag 12 maart 2013

Komeetjacht

Vanaf vandaag was in ons land tijdens de avondschemering komeet 2011 L4 Pan-Starrs zichtbaar. Nou ja zichtbaar, met kijkers of in een zeer open en donkere omgeving wellicht. Ik heb hem niet gezien! Hieronder een plaatje van waar aan de hemel de komeet zichtbaar zou moeten zijn:
En hieronder zoals de komeet eerder in Australië op de gevoelige plaat gelegd is:
Afgelopen zondag bereikte hij zijn grootste helderheid, vergelijkbaar met die van de maan. Morgenavond beweegt de komeet rechtsonder de maansikkel, vlak boven de horizon.
De dunne maansikkel heb ik wel vast kunnen leggen, maar ziet u de komeet?
De Pan-Starrs is afkomstig uit de Oortwolk, een wolk van miljarden komeetachtige objecten rondom ons zonnestelsel. Deze wolk bevindt zich op een afstand van ongeveer 150 biljoen kilometer van de zon.
De komeet werd in juni 2011 ontdekt en werd vernoemd naar de telescoop waarmee de Pan-Starrs voor het eerst werd gespot: de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, die bovenop de Haleakala vulkaan in Hawaï staat.
De komende weken bestaat er nog een kans om de komeet waar te nemen (wel steeds meer maanlicht!), daarna zult u hem waarschijnlijk niet snel meer zien. De Pan-Starrs draait namelijk in een elliptische baan om de zon en komt iedere honderd miljoen jaar in de buurt van de aarde.

Geen komeet helaas en dus heb ik maar een ander vliegend gevaarte met een "ijsstaart" gefotografeerd:
En hier de mooie toren van Vleuten:
En ondanks dat sommige flora in feestelijke lentestemming verkeert:
was het toch maar akelig koud op de hoge brug in het Máximapark!

Geen opmerkingen: