vrijdag 15 maart 2013

Wederom historisch koude maartweek voor de boeg?

De afgelopen 6 dagen had ons land te maken met onvervalst winterweer. De meeste plaatsen hebben weer een sneeuwdek gehad, soms zelfs één van formaat, en tijdens meerdere nachten kwam het tot matige vorst, hier en daar zelfs tot strenge vorst. Meest opvallend was de late ijsdag afgelopen maandag en het feit dat het KNMI station Beek/Maastricht zelfs 3 opvolgende ijsdagen kon noteren.
Vandaag is minder koude lucht het land binnengetrokken, al was daar aan het aardoppervlak weinig van te merken. De temperatuur lag meestal beneden 3°C en vaak kwam het tot (natte) sneeuw.
Komend weekeinde verloopt vervolgens iets minder koud, al maakt vooral het noordoosten nog wel kans op winterse neerslag en een nachttemperatuur van net onder het vriespunt.
Ondertussen blijft een imposante hogedrukblokkade op noordelijke breedten aanwezig en moet de straalstroom een erg zuidelijke koers nemen. Oceaandepressie hebben het daardoor moeilijk om door te stomen en zachte lucht het Europese continent op te blazen. De strijd tussen de arctische luchtmassa's en de minder koude lucht lijkt zich vanaf dinsdag in of net ten noorden van onze omgeving af te gaan spelen. Dat zal frequent neerslag opleveren en deze kan soms winters van karakter zijn. Er zijn zelfs berekeningen dat de arctische lucht in de loop van volgende week ons land weer gaat veroveren en iets dergelijks is te zien in de laatste pluim (EPS) van het Europese ECMWF-model. Zowel de operationele run als de controlerun opteren voor een dergelijk historisch koud scenario met ijsdagen vanaf 23 maart (lente?):
Aangezien zo ver in de maand maart nooit eerder ijsdagen zijn waargenomen in het midden van het land, is het statistisch gezien niet erg waarschijnlijk dat die berekening ook uit gaat komen, maar voor het archief is het wel een bijzonder plaatje.
Nu maar hopen dat het op zijn minst 20 graden warmer wordt dan de operationele ECMWF-run voor eind volgende week berekent! Of gaan we toch voor een record?

Geen opmerkingen: