woensdag 20 maart 2013

Hoezee, de lente-equinox!

Vanmiddag om 12:02 CET was het dan zo ver; de zon stond loodrecht boven de evenaar, waarmee op het noordelijk halfrond de astronomische lente begonnen is. De dagen zullen de komende 6 maanden langer duren dan de nachten.
En op deze eerste lentedag was het Nederlandse weer aldus: sneeuw in het zuiden en oosten van het land een een kille noordooster elders. De uiteindelijke maximumtemperaturen van vandaag:
En dat is toch een pak kouder dan met name het GFS-model had voorzien. Sowieso ziet het er naar uit dat het Europese ECMWF het vele malen beter doet dan het Amerikaanse GFS het gedaan heeft voor de komende week. Dat was afgelopen winter wel vaker het geval, het lijkt of de Amerikanen nog veel kunnen leren van de Europese modelontwikkelaars. Spieken dan maar? ;)
En als we dan kijken wat het ECMWF-model nog voor ons in petto heeft voor de komende week, dan zal dat bij warmteminnend Nederland een diepe zucht opleveren. Eén van de koudst mogelijk scenario's lijkt gewoon werkelijkheid te worden (bron: weerplaza.nl)!
Voor temperaturen in de dubbele cijfers zullen we moeten wachten tot op zijn vroegst Pasen 2013.
Ik ben benieuwd wat de aankomende vorst voor schade gaat aanrichten in de natuur. Vooral de fruittelers zouden opnieuw hard getroffen kunnen worden, maar misschien valt het mee omdat het al een tijd lang aan de koude kant is (behoudens die ene maartweek).

Geen opmerkingen: