donderdag 28 maart 2013

Hanami Matsuri

Deze dagen viert men in een deel van Japan Hanami Matsuri, het Kersenbloesemfeest. In deze periode staat, afhankelijk van het gebied, de Japanse kers (sakura) in bloei. Japanners trekken dan massaal de parken in om te gaan picknicken onder de bloeiende kerselaars.
Rondom Tokio en Chiba bloeien de bomen dit jaar iets eerder dan gemiddeld en mijn collega's aldaar konden dus al genieten van de Hanami. Zo maakte een Japanse collega deze foto van een park dichtbij het kantoor:
Van een Hanami in onze tuin is nog lang geen sprake:
Maar de knoppen staan reeds op springen!
De afgelopen 2 jaren heeft onze kerselaar al ver voor april gebloed. Hieronder een reeks van de afgelopen jaren.
3 april 2009:
6 april 2010:
23 maart 2011:
28 maart 2011:
16 maart 2012:
26 maart 2012:

Dat de boom nu nog niet bloeit heeft natuurlijk alles te maken met gebrek aan warmte. Maart 2013 zal eindigen in de top 10 van koudste lentemaanden in meer dan een eeuw tijd (en dat ondanks een week met erg zacht weer) en de laatste 10 dagen van maart zijn zelfs nog nooit zo koud geweest als dit jaar.
Het arctische hogedrukgebied dat ten grondslag ligt aan deze koude weet voorlopig van geen wijken en de straalstroom wordt over een groot gebied geforceerd om een hele zuidelijke koers te volgen:
Normaal gesproken ligt die staalstroom over onze contreien, waarmee Atlantische storingen en bijbehorende milde oceaanlucht ons land overspoeld:
Maar zo niet dit jaar. Hoe kan dat? Is het de zonneactiviteit? Processen in de stratosfeer? Afsmelten noordpoolijs? Toevalligheden? Ik zou het zo niet direct kunnen zeggen. En het einde aan dit hardnekkige stromingspatroon is nog lang niet in zicht. 's Nachts blijft het maar vriezen en overdag liggen de maxima vaak 4 tot 9 graden onder normaal. De nieuwste ECMWF-run heeft voor komende 6 april weer een nieuw portie extreem koude lucht voor onze omgeving in gedachten:
En dat terwijl komend weekeinde zomertijd in gaat!
Erg bijzonder allemaal en dat is dan ook het enige leuke ervan wat mij betreft. Mijn tuinier- en fietshobbies lijden toch wel onder deze atmosferische omstandigheden en het toch al zo korte seizoen in ons klimaat wordt nog weer verder ingekort. Laat de Hanami Matsuri hier maar snel beginnen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi verhaal!