zondag 10 maart 2013

Neerslagduurrecord

Nog nooit heeft het op één datum (0 tot 0 UTC) zo langdurig geregend als gisteren. Gedurende geen enkele meting is het gisteren namelijk droog geweest en dat betekent dat het 24 aaneengesloten uren tot neerslag gekomen is. Dit duurrecord zal nooit meer scherper gezet kunnen worden!
Het vorige record met de langdurigste neerslag stamt van 30 januari 1960 met in De Bilt 23,4 uren regen. Op de derde plaats in de top tien staat maandag 19 januari 2004, toen regende het 22,8 uur.
Het afgelopen decennium heeft het vaker langdurig geregend, vooral juist in de zomer. Het KNMI bericht:
"In de zomer houdt de regen meestal minder lang aan maar er zijn uitzonderingen. De Bilt registreerde op 14 juli 2011 gedurende 20,5 uur regen. Dat is een evenaring van het duurrecord van de neerslag voor juli en voor de hele zomer dat op naam staat van 17 juli 1954. Ook op 26 augustus 2010 regende het intensief en langdurig met een neerslagduur in De Bilt van 18,3 uur. Juli 2012 was ook een maand met soms uren achtereen regen van betekenis. Een uitschieter was 16 juli 2012 met 13,3 uur regen in De Bilt."
Erg intensief was de regen gisteren niet, want in totaal viel er in onze omgeving 20 t/m 25 mm en dat betekent een gemiddelde intensiteit van 1 mm/uur. Mijn nieuwe regenmeter kwam tot een totaal van 23,8 mm:
In de loop van de nacht is de regen hier overgegaan in natte sneeuw en sneeuw, maar een echt sneeuwdekje heeft dat niet opgeleverd (wel in het noordoosten). Alleen op auto's en andere voorwerpen die niet in direct contact staan met het warme/natte aardoppervlak is de sneeuw deels blijven liggen.
Ook opvallend was dus de gestage temperatuurdaling tot vanochtend en het stabiliseren van de temperatuur sindsdien:


Handig zo'n weerstation! De koudste nachten deze week krijgen we waarschijnlijk pas vanaf woensdag. Dan zou tijdens tenminste 3 nachten de temperatuur onder de -5°C uit kunnen komen. Welkom terug winter, voor even dan...

Geen opmerkingen: