zondag 3 maart 2013

Maanvissen helemaal in de zevende hemel

Sinds twee weken ben ik de trotse bezitter van twee paartjes maanvissen (Pterophyllum scalare). Aangezien ik meer rust in het aquarium wil en de maanvissen ook geen liefhebber zijn van drukke vissen, heb ik de grootste druktemakers naar een aquarium op zolder verplaatst. Met deze oplossing lijken beide groepen vissen in hun nopjes. Het 60cm bakje op zolder:
Twee van de vier maanvissen kunnen het al een tijdje goed met elkaar vinden. Ze bevinden zich steeds in het zelfde deel van het aquarium beneden en waren geregeld bezig grote bladeren te poetsen. Afgelopen vrijdag zijn de drukke vissen verplaatst naar boven en sindsdien zijn de twee genoemde maanvissen bezig een territorium te verdedigen tegen de andere twee maanvissen en de overige bewoners.
En vandaag was het dan zo ver; love is in the water! Het stel is begonnen met het leggen van eieren aan de onderzijde van een groot blad:
Dit ritueel nam zo een paar uren in beslag, waarbij de eitjes die niet bleven plakken door papa maanvis en de roodneuszalmpjes veroberd werden. Een prachtig gezicht!
Hieronder een tweetal video's van een gedeelte van het ritueel:
Of ze dit legsel weten te bewaken tot de eieren uitkomen is zeer de vraag. Meestal hebben ze pas na een paar legsels de broedzorg goed onder de knie.

Geen opmerkingen: