zondag 3 maart 2013

Winter gedaan! Of toch niet?

Op 1 maart is de "meteorologische lente" begonnen. Ik heb hier wel eens eerder uitgelegd dat dat op zich weinig meteorologisch is, maar dat dat gedaan wordt om seizoenen beter met elkaar te kunnen vergelijken met als uitgangspunt dat ieder seizoen drie complete kalendermaanden telt.
Hoe dan ook; het KNMI heeft de balans weer kunnen opmaken en kwalificeert winter 2012/2013 als "Vrij koud met de normale hoeveelheid zon en neerslag".

Sinds wij in onze huidige woning wonen, zijn alle winters vrij koud tot koud verlopen, behalve de winter van 2011/2012 maar die had dan weer een ongekende koudegolf in februari.
De afgelopen "vrij koude winter" is ook goed te zien in onderstaande grafiek met de waarnemingen van de afgelopen 12 maanden (bron: NCEP):
Verder zien we vooral thermische uitschieters naar boven, met uitzondering van de hoogzomer die vrijwel geen uitschieters kende. En dat is opvallend, want echte zomerhitte heeft ons land sinds 2006 niet meer gehad. We moeten zelfs ruim 6 jaren terug voor een jaar waarin een klimatologisch normaal aantal tropische dagen (dagen met Tx>30°C) gehaald/overschreden werd.
Koudere winters en minder hitte in de zomers. Een opvallende trend? Voor- en naseizoen zijn overigens duidelijk warmer geworden.
Zo ook de komende week waarin de maximumtemperatuur zich op meerdere dagen tussen 10 en 17°C zal bevinden (afhankelijk van de zon).
Maar dit lijkt niet lang aan te houden. Vanaf volgend weekeinde staat een arctische luchtmassa te popelen om vanuit Scandinavië ons land binnen te vallen. En zo zou het volgende week maar zo 10 tot 15 graden kouder kunnen zijn (bron:weerplaza)!
Meestal worden dergelijke extreme berekeningen voor de lange termijn enigszins verzacht naarmate de termijn korter wordt, maar het devies voor warmteminnend Nederland lijkt me toch om er de komende week maar even goed van te genieten. Helaas lijkt er voor de zon, behoudens morgen en op dinsdag, niet meteen een hoofdrol weggelegd. Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen: