zondag 4 april 2010

Den Berg

Het is Eerste Paasdag, je bent vrij en je wilt iets ondernemen. Geen meubelboulevard of kerkdienst, hup de buitenlucht in!
Echter, Pasen 2010 kent een nogal onbetrouwbaar weerbeeld, dus langere tijd buiten vertoeven vraagt om enkele voorzorgsmaatregelen.
Het toeval of lot bracht ons naar het Noord-Hollandse dorp Nederhorst den Berg. Het dorp wordt vaak verkort "Nederhorst" of soms "Den Berg" genoemd, de inwoners "Bergers".
Waar kunt u dit dorp zoal van kennen? Wellicht omdat op 8 augustus 1957 Dieuwertje Blok er het levenslicht zag. Anderszijds misschien vanwege Kasteel Nederhorst. In 1966 werd ruim de helft van dit kasteel verhuurd aan Toonder Studio's (jawel, van Marten Toonder). Vanwege de associatie met het slot van Toonders hoofdpersoon Heer Bommel wordt het kasteel in de volksmond ook wel Bommelstein genoemd.
De huidige protestantse Willibrordkerk is in de 12e eeuw gebouwd op een natuurlijke zandheuvel die is ontstaan uit de resten van een stuwwal uit de laatste ijstijd. De toren en het schip zijn in romaanse stijl opgetrokken en dateren uit de 12de eeuw.
Genoeg trivia, hieronder een paar foto's van hetgeen we aantroffen:




Aldaar hebben we ook kunnen genieten van ons eerst softijs van het seizoen. Dat het amper 9 graden was, heeft de smaak zeker geen onrecht aangedaan, maar we hadden het ijs amper inwendig laten smelten, of we werden weer bekogeld met hydrometeoren.
De oplossing: met behulp van mijn Nokia navigatiesysteem hebben we vervolgens de snelste route naar huis genomen.

Geen opmerkingen: