vrijdag 23 april 2010

Koude nachten

Toch nog even een berichtje over kou, waarschijnlijk de laatste voor het volgende winterhalfjaar. Het heeft de afgelopen twee nachten op uitgebreide schaal gevroren. Gisteren met name in de zuidoostelijke helft van het land (lokaal -3 en aan de grond -8), afgelopen nacht in vrijwel heel Nederland. De laagste waarden werden opgetekend in het noordoosten; op vliegveld Eelde werd het -4,5°C en dat is de op twee na laagste temperatuur voor de derde aprildecade voor dat station.
Op 10cm hoogte zagen de minima er zo uit:


De fruittelers zullen flink hebben moeten beregenen in elk geval!
Zoals in een eerdere posting aangehaald, heb ik ruim op tijd voorzorgsmaatregelen genomen. Alle potten de schuur in en de meest gevoelige planten met bubbeltjesfolie afgedekt. Vooralsnog geen schade te bespeuren, al valt het met vorst in een stadstuin doorgaans wel mee.
De komende nacht verloopt nog fris, daarna volgt een reeks aangenaam milde dagen!

In 'tornado alley' zijn gisteren (afgelopen avond/nacht onze tijd) opvallend veel tornado's geweest, volgens mij zou je het zelfs de eerste uitbraak van 2010 kunnen noemen.

Een foto van een tornado en zijn satelliet in Colorado, gemaakt door Michael Carlson:

Vandaag en morgen blijven er hoge kansen op zwaar weer, al verplaatst het hoogtepunt naar het oosten, buiten tornado alley.

Geen opmerkingen: