Het lijkt alweer lang geleden, winter, maar om maar eens een dooddoener los te laten: "April doet wat hij wil". En daar kunnen ook sneeuw en/of vorst bij zitten.
De afgelopen jaren zijn de temperaturen in de maand april vaak aan de hoge kant geweest. Een greep uit de KNMI maandoverzichten van de afgelopen 5 jaren levert de volgende classificaties op; vrij zacht, zacht, extreem zacht en uitzonderlijk zacht. Duidelijke taal dus.
Dit jaar wil het nog niet echt zacht worden. Zo is het nog altijd wachten op de eerste dag dat het in De Bilt 20,0°C of meer wordt (warme dag), al is het er al wel dicht bij in de buurt gekomen. Koud is het ook niet, alleen de nachtelijke temperaturen zijn iets onder het langjariggemiddelde.
En die trend zet de komende week door. Sterker nog, er trekt een portie poollucht naar onze contreien en dat zal op uitgebreide schaal resulteren in nachttemperturen onder het vriespunt.
Hieronder de GFS berekening van de temperatuur op het 850hPa drukvlak (ca 1500 meter hoogte) voor komende maandag:
In combinatie met de aanwezigheid van een as van hoge druk en dus weinig wind zal dit op leefniveau resulteren in 1 tot 5 graden vorst en aan de grond nog ver daaronder. Tijdens de afgelopen week kwam het ook lokaal tot scherpe nachtvorst met in Twente zelfs 6 graden vorst aan de grond.
Zaak dus om de vorstgevoelige flora bescherming te bieden of te verslepen naar warmere oorden. Gelukkig heb ik nog niet alle planten buiten staan, maar ik zal toch circa 10 potten in de schuur moeten sleuren en een aantal planten in de volle grond met plastic moeten afdekken. Het leven van een tuinman gaat niet over rozen. Uhmm, ja maar, ok...
Is er dan wel zicht op warmer weer? Tjah. Als je weermodellen maar lang genoeg laat doorrekenen dan verschijnt er vanzelf warmere lucht op de kaart en zo ook met GFS. Over een week zou de stroming moeten draaien naar een zuidcomponent en in dat geval zal het veel zachter worden. Dit verschil in luchtsoort is ook goed te zien in het ensemble van de GFS berekeningen van de temperaturen op 850hPa:
Het is nog ver weg en daarmee onzeker, maar vooralsnog waarschijnlijker dan dat de koude 2 weken aanhoudt.
Zoals het nu lijkt worden de koudste zonsopkomsten met op uitgebreide schaal vorst verwacht op:
- zaterdag 17 april
- maandag 19 april
- dinsdag 20 april
Erg bijzonder is het allemaal niet, april telt "normaal" immers 4 vorstnachten. En de strenge heren Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius komen pas over een maand langs.
Desondanks wens ik alle fruittelers, tuinmensen en nachtbrakers veel sterkte!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten