vrijdag 30 april 2010

Droge maand sluit af met aardig onweer

Na een bijna 4 weken durende droogte is het dan eindelijk weer gaan regenen. Gisteren piekte de temperatuur nog even op zomerse waarden, maar deze warmte werd in de avond en nacht verdreven met regen- en onweersbuien.

Het zwaarste onweer deed zich voor in West-Vlaanderen en ZW Nederland, maar ook hier in Utrecht heeft het meerdere malen geflitst en gedonderd. Ik heb geen fotografiepoging ondernomen, omdat het behoorlijk intensief regende en de bliksems vooral van het CC- en IC-type waren. De CG's zaten meer bij de jonge cellen in ZW Nederland.
Hoe dan ook, de pluvio heeft toch maar even 10 mm opgevangen en ook elders in het land kwam het tot een welkom portie regen:

Ook vanochtend druppelde het nog lang na, Beatrix ging vaak schuil onder de paraplu's en de vrijmarkten zullen wellicht minder vrolijk verlopen zijn.

De komende dagen blijft de kans op neerslag groot en bovendien wordt er steeds koudere lucht aangvoerd. Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat er soms maxima onder 10 graden gehaald gaan worden. Een echte omslag naar warm zomerweer lijkt tot mijn vertrek naar de VS niet waarschijnlijk en het GFS ensemble voor Oklahoma City laat zien dat het daar juist vanaf 10 mei wisselvallig weer lijkt te gaan worden. Als dat eens mocht uitkomen!

Geen opmerkingen: