woensdag 21 april 2010

Tornado in Bushland

Je zou Texas kunnen vernoemen naar de twee ex-presidenten uit het Bush imperium, aangezien de roots van deze familie zich daar bevinden; Bushland dus. Maar het is ook de naam van een onbeduidend gehucht ten westen van een grotere stad in de Texas panhandle, Amarillo. Er groei(d)en daar blijkbaar wat struiken op de prairie.
Hoe dan ook; als tornado chaser had je gisteren nabij Bushland moeten zijn. Dat was echter bijna niemand, want de situatie was dusdanig marginaal, dat alleen lokale chasers en echte die hards de moeite hebben genomen er heen te rijden.
Toch fijn te vernemen dat de tornadodroogte niet tot in den treurnis aanhoudt, de komende dagen neemt de buienkans verder toe.
Onderstaande foto van de tornado bij Bushland is genomen door Brandon Green:


Een fraaie tornado, al ben ik vaak meer te porren voor de schoonheid van het hele buienplaatje. Hieronder zie je de bewuste bui die de tornado voortgebracht heeft. Foto genomen door Wesley Luginbyhl.

Meer informatie en foto's zijn te vinden in dit topic op het Stormtrack forum.

Ook de vulkaanuitbarsting op IJsland heeft prachtig beeldmateriaal voortgebracht, soms zelfs met elementen die je alleen bij convectieve waterdamp zou verwachten. De Vlaamse chasers Peter Vancoillie en Olivier Vandeginste hebben prachtige opnamen van bliksemontladingen in de eruptiewolk gemaakt:


Meer foto's van deze vulkaanuitbarsting zijn terug te vinden op "The Big Picture van Boston.com"

Nog even terugkomend op de koude nachten; het viel erg mee! Na zondag heeft het eigenlijk nergens gevroren, lokaal nog wat aan de grond. De komende 3 nachten zullen waarschijnlijk wel weer vorst brengen.
Dat zijn dan voorlopig wel de laatste vorstnachten, vanaf zaterdag vindt er behoorlijke warmteadvectie plaats en ligt de 20°C steeds meer binnen handbereik. GFS blijkt dit dus ruim van te voren in de smiezen te hebben gehad! Nu nog even met plantenpotten slepen...

Geen opmerkingen: