donderdag 15 april 2010

IJslands vulkaanas naar Nederland

De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull maakt momenteel na een lange slaap een actieve periode door en dat heeft geresulteerd in meerdere erupties. De eruptie van gisteren was dermate krachtig dat het vulkaanas tot aan de tropopauze geblazen werd.

Vanaf die hoogte is het as met de straalstroom naar het zuidoosten verplaatst en heeft er zodoende voor gezorgd dat het vliegverkeer in NW Europa (en misschien ook nog wel elders) tot stilstand kwam.

Deze as is namelijk niet zichtbaar vanuit het vliegtuig. Het bestaat uit glasdeeltjes, die in alle gaten en kieren van een vliegtuig gaan zitten waardoor de apparatuur uitvalt. Ernstiger nog is het feit dat het stof gaat smelten zodra het in de motoren terecht komt. Die kunnen daardoor plotseling uitvallen, zoals in het verleden wel eens is gebeurd.


Hoe het ook zij, ook op het werk had ik er vandaag mee te maken. Helicoptervluchten van en naar booreilanden werden namelijk geannuleerd. Ook mijn collega Mark, net klaar met een offshore operatie, is nu gestrand in Aberdeen. Hij kan pas op zijn vroegst zaterdag met het vliegtuig naar huis, als de aswolk dan ternminste verdwenen is.

Vulkanisch as kan echter ook fraaie dingen veroorzaken, zoals extra fel gekleurde zonsondergangen. Ik was er thuis dan ook alert op en bij de aanblik van meer oranje en rood in de lucht, heb ik een open plek aan de Haarrijnse Plas opgezocht.
Hieronder de vangst:




Erg bijzonder is het allemaal niet, maar het was wel weer even leuk om een zonsondergang te fotograferen. Buiten vakanties is de laatste zonsondergangfotosessie alweer jaren geleden.

Geen opmerkingen: