donderdag 10 juli 2014

Fietsen naar het Fort bij Uitermeer

Had ik afgelopen maandag al een bezoekje gebracht aan Fort Wierickerschans, vandaag stond een ander oud fort uit de Oude Hollandse Waterlinie op het programma. Mijn lijf was nog wel herstellende van enkele nachtdiensten en het nieuwe penaltydebacle had ook tot iets minder nachtrust geleid. Verder was het tamelijk zwoel met een hoge luchtvochtigheid en temperaturen rond 25 graden en ook dat droeg niet bij aan het ultieme fietsplezier. Hoe dan ook, de missie is wel weer volbracht want ik heb het Fort bij Uitermeer gevonden!
Het is gelegen in de Noord-Hollandse gemeente Weesp op een eiland aan de oostoever van de Vecht, ten zuidoosten van Weesp bij het gehucht Uitermeer. Ten zuidwesten ligt het Fort Hinderdam en ten noordwesten de Vesting Weesp.
Het fort had als doel het beschermen van de landdoorgangen tussen het Naardermeer en de Vecht. De twee belangrijkste doorgangen waren de spoorlijn van Amersfoort naar Amsterdam en de weg van Hilversum naar Weesp (langs de tegenwoordige N236). Tevens kon het de buurforten met zijn geschut helpen. Het beschermde tevens de sluis waarmee het land onder water gezet kon worden.
Het fort heeft al lange tijd zijn militaire functie verloren. Van het oorspronkelijke fort is weinig meer over; de vestinggracht ligt er nog en van de gebouwen staan alleen nog het torenfort en een kanon remise. De toren die uitkijkt over de Vecht is gerestaureerd in 2007. Het was lange tijd in gebruik als munitie opslagplaats en later als werkruimte voor de provincie Noord-Holland. Op 22 april 2009 heeft de provincie het fort overgedragen aan de Stichting Uiteraard Uitermeer die het terrein verder gaat ontwikkelen. Er is een wandelroute rond het fort en dankzij recente graafwerkzaamheden is de oude sluis van de 's-Gravelandsevaart, die in 1878 buiten het fort werd verplaatst, weer zichtbaar geworden.


Enkele foto's van onderweg en het fort:

Ook het beestenboel had het tamelijk warm en zocht soms verkoeling:

De verreden route en bijbehorende snelheid:

En daarmee heb ik toch weer bijna 3000 kCal verbruikt, dus ik kan nu tevreden met de beentjes omhoog de echte Tour volgen.

Geen opmerkingen: