donderdag 31 juli 2014

Juli 2014 was zeer warm en nat

Er is weer een maand voorbij en deze maand deed bij wijle nogal tropisch aan; hoge temperaturen en hoge neerslagsommen. Het KNMI schrijft hierover het volgende:
In De Bilt was de gemiddelde temperatuur over de afgelopen maand 19,8 graden tegen 17,9 graden normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Daarmee eindigt juli 2014 op de zesde plaats in de top tien van de warmste juli-maanden sinds het begin van de metingen. Sinds december vorig jaar waren alle maanden warmer dan normaal, zodat juli de achtste warme maand op rij is. Zo’n lange periode met temperaturen boven het langjarig gemiddelde komt niet vaak voor.
Opvallend waren hierbij ook de hoge temperaturen tijdens de nacht en de bijbehorende hoge dauwpunten. Hieronder de registratie van de dauwpuntstemperatuur op ons weerstation gedurende de afgelopen maand:

De buien bleven vaak lange tijd boven hetzelfde gebied hangen waardoor plaatselijk zeer veel regen viel. Juli telde acht dagen zware regen waarbij op minstens één KNMI-weerstation een etmaalsom van 50 mm of meer is gemeten. De meeste zomers tellen in drie maanden ongeveer vier of vijf dagen met zware buien.
Op 28 juli kreeg een groot deel van het land te maken met wateroverlast door hevige neerslag. Op veel plaatsen zijn hoeveelheden van 75 tot meer dan 100 mm gemeten.

Onderstaande afbeelding laat het radarsombeeld van de neerslag tussen 27 en 30 juli 2014 zien. Op verschillende plaatsen viel meer dan 100 mm regen (Bron: KNMI)

Gemiddeld over het land viel in juli circa 95 mm tegen 78 mm normaal. Door het buiige weer zijn de neerslaghoeveelheden grillig over het land verdeeld. In het zuiden van Limburg werd 150 tot 220 mm opgevangen, in Brabant plaatselijk zelfs ruim 230 mm. De Waddeneilanden waren met 20 tot 40 mm het droogste deel van Nederland. Ondanks de zware buien is in het westen van het land nog steeds sprake van droogte. Het KNMI bepaalt de droogte uit berekeningen van de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping sinds april.
Onze pluviometer heeft de afgelopen maand 179,4 mm opgevangen, een nieuw stationsrecord. Op de 28ste is er maar liefst 96,6 mm gemeten:

Geen opmerkingen: