maandag 28 juli 2014

Nederlandse moesson zorgt voor grote overlast

Wolkbreuken tijdens onweersbuien hebben vandaag op veel plaatsen geleid tot wateroverlast.
Op verschillende plaatsen zijn extreem grote regenhoeveelheden gevallen. Zo kreeg Deelen bij Arnhem 76 mm in één uur te verwerken. Een dergelijke hoeveelheid valt gewoonlijk in een hele maand. Maandagmiddag stond de teller in Deelen al op 134 mm. Ook op andere plaatsen zijn volgens een eerste schatting hoeveelheden gevallen van meer dan 100 mm.
De intensieve buien ontstonden in het overgangsgebied tussen warme lucht in het noorden en oosten en minder warme lucht in het zuiden en westen. Dat leverde grote tegenstelingen op in het weer. In het noordoosten was het een zonnige zomerdag met in Groningen temperaturen van 27 graden. Elders vielen zware buien en was het minder warm. Tijdens de buien daalde de temperatuur tot ongeveer 17 graden.

Ook in onze tuin is veel neerslag gevallen; 96 mm om precies te zijn. Jammer natuurlijk dat de 100 mm niet gehaald is, maar de dag is nog niet helemaal voorbij.

Veel overlast heb ik hier trouwens niet kunnen ontdekken, de afvoer in deze laaggelegen nieuwbouwwijk lijkt prima op orde!
Dat was elders in het land soms wel anders. De Oudegracht heeft zelden zo hoog gestaan en hopelijk heeft mijn familie in Alphen aan den Rijn het huis droog gehouden!

Er zijn vandaag ook hozen waargenomen, zoals deze bij Deurne:

De afgelopen week zijn er vaker hozen gezien, waaronder deze flinke tornado in oostelijk Groningen gisteren:

Morgen beperken de buien zich tot het zuidoosten, daarna volgen enkele vrij rustige dagen. In het weekeinde zouden opnieuw flinke buien kunnen ontstaan.

Geen opmerkingen: