zondag 27 juli 2014

The Homesman

Gisteravond hebben Myra en ik na een diner op het terras van Het Nachtrestaurant een bezoek gebracht aan het Louis Hartlooper Complex (dat onlangs het 10-jarig jubileum vierde). Daar hebben we de film The Homesman van regisseur/acteur Tommy Lee Jones gezien.
Zijn vorige film The Three Burials of Melquiades Estrada uit 2005 vond ik destijds zeer imponerend en onderhoudend, dus ik had ook nu weer goede hoop op een sterke film.
Een korte synopsis: "De lowlife George Briggs wordt door de vrome Mary Bee Cuddy gevraagd om drie gestoorde vrouwen te vervoeren van Nebraska naar Iowa. In deze reis van 400 mijl gaat dwars door de Nebraska Territories met de schoonheid en de gevaren die dat met zich meebrengt." Het verhaal speelt zich af in de 19de eeuw, aan de westzijde van de Missouri rivier in een gebied dat destijds bekend stond als de Nebraska Territories. De staat Nebraska bestond dus nog niet. Dan ligt de classificatie western voor de hand en ondanks het voorkomen van indianen en cowboy-achtige types, is de film, net als The Three Burials of Melquiades Estrada, zeker geen klassieke western.
Het was een lange zit, zeker 2 uren, en dat gaf de lange reis van de karakters in de film een extra dimensie. De cinematografie was prachtig, de Plains werden zeer desolaat in beeld gebracht en de invloeden van weer en wind waren goed merkbaar. Geen van de acteurs stelde teleur. Hilary Swank is volgens mij zelfs nooit beter geweest: hard maar goedhartig, vastberaden maar kwetsbaar. Tommy Lee Jones is op zijn zoute, ruwe randen het beste en ook geloofwaardig. Vanaf de openingsscène worden je zintuigen ondergedompeld in zand, honger, spierpijn en de onophoudelijke wind van deze grimmige plek op aarde die altijd op de rand van een ramp lijkt te zijn. De casting was onberispelijk, tot in de kleinste rol...
Voor wie een twee uur durende film verwacht waarbij je constant op het puntje van je stoel zit, is deze film niet gemaakt. Maar de combinatie van spanning, geweld, humor, kameraadschap, goed acteerwerk en prachtige beelden maakt deze film zeer geslaagd.

Geen opmerkingen: