dinsdag 1 juli 2014

Juni 2014 bracht weinig regen in ons tuintje

Nu de website van het KNMI niet bereikbaar is, gebruik ik in onderstaand overzicht de gegevens zoals Weerplaza het in hun mediabericht heeft genoemd.
De maand juni is tamelijk warm en zonnig en gemiddeld over het land vrij droog verlopen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 16,3 graden, tegen 15,6 graden normaal.
Wat betreft neerslag waren er wel verschillen in het land: op plaatsen waar zware buien vielen, was de hoeveelheid neerslag normaal of zelfs boven normaal. Dit geldt vooral voor Limburg en Zeeland. In de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland was het daarentegen flink droog, met lokaal amper 20 mm regen tegen normaal 65 tot 70 mm.
Hier in Leidsche Rijn viel vrijwel alle neerslag tijdens de eerste twee weken van de maand. De uiteindelijke maandhoeveelheid is uitgekomen op een schamele 27,5 mm regen.

De maand verliep verder zonnig. Normaal schijnt de zon in juni 194 uur, nu kwam de teller op 230 uur.
Ook wat mij betreft was het Pinksterweekeinde het meteorologische hoogtepunt van de afgelopen maand, ook al stelden de buien hier niet zo veel voor.
Meest opvallende periode wat weer betreft viel in het Pinksterweekend. Het was warm en de atmosfeer stond op ontploffen. Het leverde zware buien op, met zaterdag vooral in België en Brabant noodweer. In België vielen hagelstenen met een doorsnede van 5cm. De oefenwedstrijd van de “Rode Duivels”, moest in Brussel tijdelijk worden gestaakt. Ook zondag vielen er enkele stevige buien. Het escaleerde maandag in code rood; een weeralarm, voor de provincie Limburg. Zware buien teisterden ook Pinkpop.

De maand juli is tamelijk koud van start gegaan met op waarneemhoogte lokaal temperaturen van 4 graden. Aan de grond kwam het net niet tot vorst op de KNMI stations. Heeft iemand ergens nog rijp waargenomen?

Geen opmerkingen: