zondag 9 mei 2010

Cabin crew, be seated for take off

Over een etmaal is het al zo ver; dan vliegen we ergens tussen NL en de VS! Waar precies is nog steeds niet helemaal duidelijk; de aswolk zorgt voor potentiële vertraging en waarschijnlijk voor een omleiding over Noorwegen en Groenland. Dat laatste zou de duur van de reis met circa 1 uur verlengen, maar dat is natuurlijk niet zo dramatisch.

Veel meer vertragingen zijn niet wenselijk, we willen natuurlijk maar al te graag iets van het actieve weer meemaken morgen. Tijdens de aankomt in Dallas zal direct blijken hoe warm en vochtig de luchtsoort is. Waarschijnlijk ligt de temperatuur er rond 30°C en waait er een vlagerige zuidenwind.

Later in de middag en vooral in de avond gaan er zware onweersbuien ontstaan in het zuiden van Kansas en noorden van Oklahoma. Dat gebied zou voor ons vanaf DFW ongeveer 6 uur rijden zijn en dat is na zo'n reisdag te ver. Wij focussen ons momenteel op de kans op buien op de zogenaamde dryline. Daar zullen veel minder buien ontstaan, vanwege een vrij sterke inversie, maar als er net voldoende forcering is, is één bui natuurlijk voldoende. Een dergelijke bui heeft bovendien alle beschikbare energie voor zichzelf en kan daardoor nog zwaarder worden.
Het SPC heeft nu een moderate risk uitgegeven voor morgen, mogelijk wordt dit morgen verder omhoog geschroefd. Op een kaartje met daarop de kans op zwaar weer binnen 25 mijl van een willekeurig punt, ziet de verwachting er zo uit:

Roel en ik hebben gisteren een voorlopig 'target gebied' uitgekozen: Waurika in het zuiden van Oklahoma. Dat zou ongeveer 2 uur rijden zijn vanaf ons motel in Denton.

De kans op zwaar weer blijft vervolgens de hele week aanwezig, vooral woensdag lijkt het weer significant te worden. Daar over later meer.

1 opmerking:

Dorothé zei

Hoi heren, kijk eens wat onze collega's in Oklahoma stuurden:

hey there! just wanted to let you all know that there was a tornado outbreak in Oklahoma yesterday, and that a tornado formed a few hundred yards (100-200 m) south of the WNI building! We are fine, but I know how many of you love tornadoes and severe weather, so I wanted to share. Have a good night!

Waar zijn jullie?
Groetjes
Dorothé en Costijn