zaterdag 22 mei 2010

Chasefile gevolgd door 2 reisdagen

Hier is uw verslaggever weer even met een korte update van de laatste 3 dagen.
Na de succesvolle onderschepping van een supercell op dinsdag, hebben we ook woensdag urenlang dezelfde supercell kunnen volgen, van west Oklahoma tot voorbij de I-35.
Het was een zogenaamde 'High risk dag', een dag met een zeer grote kans op zwaar weer, waaronder langlevende zware tornado's. En dat in de staat Oklahoma, relatief dicht bij Oklahoma City; dat is vragen om problemen!


Ondanks dit alles, was het geen geweldige chase, vooral vanwege het feit dat de weinige wegen die er waren, volstonden met chasewagens van hetzij echte chasers, wetenschappers, chase tours, buitenlandse chasers en lokale rookies. Het was echt vaak file rijden naast de bui en dan moest je nog opletten wat sommige auto's in de berm deden. Een ongeluk zat in een klein hoekje, al is dat ons maar net bespaard gebleven. De supercell werd al snel één van het HP-type en het zicht op de verschillende lage, grote wall clouds werd geregeld ontnomen door zware neerslag. Ondanks dat er verschillende tornadomeldingen zijn gedaan, hebben we geen echte tornado kunnen zien. Nog wel een slurf die later door de outflow werd opgenomen. Ook na zonsondergang zagen we nog verschillende supercells, maar omdat ik nogal griepverschijnselen begon te vertonen, hebben we redelijk bij tijds een motel in Shawnee opgezocht.
Hieronder de fotorelaas:










Gisteren vierde Roel dan eindelijk zijn 30ste verjaardag! Ewoud had dit al maanden van te voren voorbereid en o.a. de auto met ballonnen versierd. In de avond kreeg hij in een restaurant ook een gezamenlijk cadeau van ons.

Vervolgens mocht Roel kiezen wat onze dagbesteding zou gaan worden en dat werd een bezoek aan downtown OKC en het aangrenze Bricktown. Erg gezellig daar!
We hebben ook nog een bezoek gebracht aan het OKC National Memorial, daar waar Timothy McVeigh 15 jaar geleden een autobom liet ontploffen.






Vervolgens hebben we de staat OK weer doorkruist, evenals de TX panhandle, met een pitstop bij een redelijk goed restaurant in Canadian. De bediening heeft Roel allesbehalve vals toegezongen. Het bestellen en betalen doe je daar al voor je op een stoel zit, dat hadden we nog niet eerder gezien buiten een fastfood restaurant.

Vandaag volgde een lange rit van Garden City in Kansas, via Colorado, naar de panhandle van Nebraska. Er blijken nogal wat staten met een panhandle te zijn hier.
Onderweg hebben we nog een korte stop gemaakt bij het Buffalo Bill standbeeld:


Er was een kleine kans dat we onderweg buien zouden tegenkomen, maar die bleken niet echt veel voor te stellen. Wel verder naar het noorden en noordwesten, zelfs met tornado's, maar die waren niet meer haalbaar. Aan onze snelheid heeft het niet gelegen hoor. In elk geval moet je niet met cruise control van een berg af rijden, zo blijkt. Ik zag al snel de vrolijk gekleurde blauw/rode zwaailichten achter me rijden. Hummz. Ik kon de dienstdoende officer waarschijnlijk blij maken met zijn allereerste NL rijbewijs en daarom kwam ik er met een officiële waarschuwing van af.
Nu zijn we in Scottsbluff, alwaar we vanavond in het leukste restaurant tot nu toe van een halve koe en lekkere lager genoten hebben. Het Amerikaanse leven kan best goed zijn...
Vanaf morgen volgen een paar dagen met een wat grotere kans op buien, waarschijnlijk blijven we eerst in Nebraska.
Tot ooit!

4 opmerkingen:

Myra zei

Ik ben vast de enige die niet weet wat een panhandle is! Heb het maar even opgezocht;

Een panhandle is een Engelstalige term voor een doorgaans langwerpig uitsteeksel van een geografisch gebied. De naam is afgeleid van de steel van een koekenpan, die een soortgelijke vorm heeft. De term wordt vooral gebruikt in de Verenigde Staten, waar zij verwijst naar koekenpansteelachtige uitsteeksels van een aantal Amerikaanse staten.

Volgens Wikipedia is Limburg ook een panhandle! http://nl.wikipedia.org/wiki/Panhandle

En Bernard, zorg maar dat je niet nog een keer wordt aangehouden, na een officiele waarschuwing volgt volgens mij een bon!! (en ik wil denk ik niet weten hoe hard je reedt ;-)

Succes de komende dagen boys!

Mark zei

Nice boys, mooie pics! Vooral de shelf-/wallcloud (?) ziet er indrukwekkend uit! En Roel, nog vanharte uiteraard, ik zal als je terug bent een liedje voor je zingen. ;)
Ewoud, al leuke pretparken bezocht, of zijn jullie te druk? Enjoy, de groeten uit de graveyard shift!

Michiel zei

Mark klaagt wel heel vaak over de nachtdiensten. Moet je over hebben voor je collega's Mark!

Verder ziet het er allemaal gaaf uit daar in VS. Zijn jullie ook tegengehouden in OKC? Ik las dat de politie wegen afsloot voor niet professionele chasers... het moet niet gekker worden daar.

Berg af met een automaat en cruise control kan wel, zet em op handbediening en ga 1 versnelling hoger zodat hij op de motor afremt.

Succes verder.

Michiel

Anoniem zei

Ik had ook geen idee wat panhandle is, eigenlijk weet ik het nog niet. Mark wat kan jij inderdaad zeuren over die nachtdiensten. :)
Suc6 jongens in de States JP