woensdag 19 mei 2010

Chaseverslag 18 mei

Dag allemaal,
Bij deze een iets uitgebreider verslag van gisteren.
Zoals eerder vermeld, verbleven we tot halverwege de middag in Lubbock. Daarna zijn we naar het noordwesten gereden en uiteindelijk in het oosten van New Mexico belandt. Het SPC had ondertussen twee gebieden met een tornado watch uitgegeven,één in het oosten van Colorado en de anders in het noordoosten van New Mexico en het noorden van de TX panhandle. Er gebeurde echter maar weinig in New Mexico, tot we rond 17 uur een bui zagen ontstaan ten noordoosten van ons. Aangezien de bui ook naar het noordoosten trok, leek dat niet direct een geschikte target voor ons en we gaven convectie boven NM nog 3 kwartier de tijd om op te ploppen. Maar er gebeurde maar weinig, alleen ten noordwesten probeerde een cel hoogte te winnen.
Aangezien de dauwpunten begonnen te dalen vreesden we ervoor en besloten uiteidelijk toch om de snel groeiende bui in de TX panhandle op te zoeken. Dat dit de nodige tijd zou gaan duren, namen we dan maar voor lief. Dus via San Jon in NM namen we de I-40 oostwaarts, naar Amarillo en vervolgens een TX highway naar Borger. Ten westen van Amarillo zagen we de cel al behoorlijk groeien met een fraaie flanking line. De aanwezige cirrus werd door de dalende bewegingen aan de rand van de bui weer opgelost.
Met een telelens probeerde ik de stijgstroom vast te leggen:

Nabij Borger namen we een weggetje naar het noorden en ondertussen hadden we een fraai zich op de meso van de supercell, met soms een fraaie wall cloud:


Vlak voor Stinnett stopten we weer en hadden we zicht op een zeer lage wolkenbasis. We konden niet goed zien of er contact met het aardoppervlak was, volgens ons niet, maar er zijn wel veel tornadomeldingen binnengekomen:

We stonden aan de warme inflowkant met krachtige zuidenwinden. Ten oosten van ons zagen we spirale inflowbanden ontstaan die met grote snelheid werden aangezogen:

Volgens onze radarbeelden had de kern af en toe echoes van >75dBz, een teken dat er grote hagel viel. Ook zagen wij af en toe visuele verschijnselen van het optreden van hagel:

De wall cloud begon zich soms beter te organiseren, om vervolgens weer te ocluderen:


Zoals te zien wemelde het daar van de chasers, spotters en locals. Ook veel politie, ambulance, universiteiten en ja hoor een deel van het Vortex2 team.
Toen bleek dat er een nieuwe meso naar het oosten ging ontstaan, zijn we weggreden via Borger naar Pampa. Onderweg kon ik met een groothoek de complete structuur van de supercell vastleggen:


Ondertussen ging de zon onder (helaas een andere bui voor de zon, waardoor de mammatus niet fraai belicht werd) en werden er talrijke bliksems zichtbaar. De meeste bliksems waren van korte duur en boven de updraft (vrijwel niet zichtbaar, voor een deel zogenaamde anvil zits), maar tussen Pampa en Perryton hebben we toch geprobeerd bliksems te fotograferen. De mesocycloon was nog steeds aanwezig en roteerde behoorlijk. Onder de wall cloud onststonden steeds weer verlagingen, maar het zette niet echt door:



We volgden de bui nog een uur, maar tot een fotostop kwam het niet meer.
Ondanks dat we weer een behoorlijk stuk gereden hebben, was het een zeer geslaagde chase!

Hieronder nog een fotoselectie van de chase op 16 mei (verslag verder naar beneden op deze pagina):





Deze twee foto's heeft Ewoud gemaakt in Comanche, het dorpje waar we gedineerd hebben:



Hieronder nog een fotoselectie van de chase op 17 mei (verslag verder naar beneden op deze pagina):



3 opmerkingen:

Convective Weather zei

Mooi Bernard! Hopelijk zijn jullie vandaag in het goede gebied? Beste kansen in OK.

Groeten, Wilco

de vogelaar zei

Wat een prachtige foto's Bernard, de één is nog mooier dan de ander. Zeer indrukwekkend allemaal.

Wij hopen dat jullie nog heel veel mooie plaatjes mogen schieten. Wij zullen deze na onze vakantie dan wel bewonderen.
Veel succes gewenst en doe voorzichtig!

Liefs paps en mams

Oscar van der Velde zei

Mooie inflow bands en nachtelijke supercell structuren, Bernard! Ik zie al uit naar je verslag van 19 mei. Fraaie klassieke supercel exemplaren op de Oklahoma radar en ik zag een funnel ontwikkelen op een live stream van Verne Carlson. Ik zag net wel de foto's van de chaser convergence, niet echt leuk meer lijkt me.
Succes met het vervolg!