donderdag 27 september 2012

Tropische stormen

Mijn post van gisteren sloot ik af door het noemen van tropische stormen. Eén van deze beïnvloedt momenteel enigszins het weer in de omgeving van de Baai van Tokio; storm Ewiniar. Nu is dit niet een heel gevaarlijke storm en is de afstand tot de baai groot, maar wel komt de buitenste regenspiraal vanavond onze kant op en is er ondertussen een stevige aflandige wind opgestoken.
Deze wind zorgt voor een bijzonder verschijnsel en dat viel me vandaag gelijk op. Doordat de windrichting aflandig is, is de stroming van het water in de baai ook omgekeerd en stroomt water van onderuit de baai naar boven aan de kustkant (opwelling). Dit geeft het water een hele bijzondere blauwe kleur, maar het schijnt nogal slecht voor de vissen te zijn. Hier een paar snapshotjes van het verschijnsel:

Een veel intensiever tropisch geval is Jelawat. Deze supertyfoon (afgelopen dagen een Categorie 5 cycloon) begint de komende dagen af te buigen naar het noordoosten, om zo van nabij Taiwan naar Honshu, Japan te trekken.
Zo fraai (maar potentieel verwoestend) zag Jelawat er gisteren uit:

En dit is de verwachting die WNI vandaag voor de storm heeft uitgegeven:

U ziet, die zou wel eens dicht in de buurt van me kunnen komen! Bij het naar het noordoosten draaien is de kans groot dat het systeem snel in kracht afneemt en bovendien veel sneller gaat verplaatsen. Maar de onzekerheid in deze verwachting is nu nog wel groot (ECMWF houdt het systeem veel actiever en trager). Ergens tussen zondag en volgende week woensdag passeert Jelawat Honshu, mogelijk dus als een actief systeem.
We houden u op de hoogte!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Pas op Bernard!1 Laat je eigen niet wegblazen.

Groetjes van een alweer 40 jarige collega.

1x raden wie dat is!

Anoniem zei

Gaaf Bernard, dit begint erop te lijken, lijkt op de route die Guchol aanhield toen ik er zat en dat ga me een bak wind en regen, meer dan de modellen voorzien hadden, wat eigenlijk altijd het geval is. De richting is gunstig, want je zit aan de oostzijde met een stevige zuidenwind en dat zal je merken in Chiba. Ga meteen de dag erna naar het strand, de swell is echt gaaf en wat je allemaal op het strand vind......

Succes en buiten staan filmen he...bij de Apotheek zou je droog moeten kunnen staan....

David