zondag 2 september 2012

Vakantie Portugal - dag 4

Afgelopen maandag zijn we met de trein vanuit Estoril, via Lissabon naar het paleizenstadje Sintra gegaan.

De ochtend begon met wolkenvelden, maar de zon brak steeds beter door en rond het middaguur was er van bewolking nauwelijks meer sprake. Een matige noordwestenwind hield de temperatuur op een uitermate aangenaam niveau.
Sintra staat op de UNECSO werelderfgoedlijst vanwege de vele bijzondere paleizen en kastelen die er te vinden te zijn. Het bevindt zich in een uitgestrekt, met bossen begroeid bergachtig gebied, maar als je net ter plaatse bent, heeft het dankzij de stroom toeristen en kitscherig aandoende bebouwing ook wel wat weg van de Efteling. :)

Om de afstanden tussen de paleizen comfortabel te overbruggen, rijden er diverse bussen rond. Wij kozen deze dag voor buslijn 434 en zo kwamen als eerste terecht bij Castelo dos Mouros. Dit is een verdedigingsbouwsel uit de achtste eeuw, later ingenomen door de Portugese koning Afonso Henriques in 1147, waar hij de eerste christelijk kapel in de omgeving heeft laten bouwen. Het complex is gerestaureerd rond 1860 en heeft nog een Moorse cisterne.

Na het voltooien van deze klim, konden we direct door naar de volgende heuvel,zoals hierboven te zien is. Op die heuvel bevindt zich het Palácio da Pena.

Pena is eigenlijk een 'folie' van een aangetrouwde Beierse prins die in 1839 de ruïnes van een klooster heeft aangeschaft, om met behulp van de Pruis ingenieur Ludwig von Eschwege een buitenverblijf te bouwen. Vanwege de verschillende bouwstijlen en kleuren is het gebouw een opmerkelijke verschijning. Het uitzicht over de omgeving (over Lissabon en de gehele zuidelijke en westelijke kustlijn) is adembenemend!

Na een aantal uren werd het tijd Sintra weer te verlaten en de trein terug naar Lissabon te nemen. Daar hebben we een stadswandeling in het gebied ten noorden van het oude centrum gedaan, zoals beschreven in het 100% Lissabon boekje die we hadden meegenomen. Vooral het ritje met de tram-lift Elevador da Glória was een leuke belevenis. Ook konden we een bezoek aan de botanische tuin van Lissabon natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan! In de avond zijn we richting het oude centrum gegaan alwaar we buiten het diner genuttigd hebben.

Al met al een enerverende dag!

Geen opmerkingen: